Szaz_ev_a_varos_peremen1

Száz év a város peremén

Centenáriumát ünnepli a XII. kerületi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), amelynek elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona 1918. május 1-jén nyitotta meg kapuit. A jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként dr. Erdő Péter bíboros megáldotta a Kalkuttai Szent Teréz tiszteletére kialakított új kápolnát a főépületben. A programon Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte a Hegyvidéket.

A József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona történetének első fele a tuberkulózis elleni küzdelemmel telt, 1966-ra sikerült országos szinten is jelentősen csökkenteni a tbc-s betegek számát. Ettől kezdve a rehabilitáció kapott nagyobb figyelmet, és 1975. december 1-jén hivatalosan is létrejött az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI). A régi tüdőpavilonok helyett hat egymással összekötött épületszárny alakult ki a 2000-es évek elejére. Így vált az OORI komplex, orvosi rehabilitációt végző centrummá, amely ortopédiai és sebészeti ellátást, valamint öt területen fekvőbeteg-ellátást nyújt, összesen 388 ágyon.
Az elődintézmény éppen száz éve nyílt meg – az ez alkalomból tartott centenáriumi ünnepséget megnyitó dr. Cserháti Péter főigazgató elsőként a kezdeteket elevenítette fel. Arra a rendkívüli teljesítményre hívta fel a figyelmet, hogy 1918-ban, a világháború utolsó évében az ország képes volt tüdőkórházat építeni rokkant katonáinak.
Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) leköszönő vezetője miniszterként elmondott utolsó beszédében arról szólt, hogy amikor betegek leszünk, a testnek, a léleknek és a szellemnek is szüksége van a gyógyulásra, egyszerre kerülnek próbatétel elé. Ezért nélkülözhetetlen az orvosok, az ápolók, a lelkipásztorok munkája, és azoknak a segítsége, akik támogatják a szellemet az előrejutásban. Minden a test, lélek és szellem egységén, valamint azon múlik, van-e, akire számítani lehet, aki szóba áll velünk, aki útitársunkká szegődik. Hozzátette: a minisztériumban elvégzett munkának köszönhetően az emberi erőforrás számos területén történt előrelépés, azonban a legfontosabb, hogy lássuk azokat, akikért dolgozunk.
Balog Zoltán az EMMI élére jelölt dr. Kásler Miklós üdvözletét is tolmácsolta, emlékeztetve arra, hogy az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatója az elsők között támogatta az onkológia területén álló kápolna felújítását és újraszentelését. Ezzel kapcsolatban a volt tárcavezető elmondta, hogy július 1-jétől a magyar állam átvállalta a kórházi lelki gondozók javadalmazását, valamint a lelki szolgálat finanszírozását. A rehabilitációs intézetben folyó munkáról szólva végezetül kijelentette: az intézmény jelene méltó a történetéhez. Trianon után olyan egészségügyi ellátást építettek ki eleink, amire büszkék lehetünk, a ma itt működő gyógyintézet magas szakmai és emberi minősége pedig ugyanígy példamutató.Szaz_ev_a_varos_peremen2Dr. Cserháti Péter a százéves intézet legfontosabb értékeit, ahogyan fogalmazott, a társadalomnak szóló üzeneteit vette sorra. Ilyen a szemléletváltás fontossága, hiszen miközben egyre öregszik a lakosság, úgy válik még fontosabbá a középkorúak egészségének megőrzése. Nem véletlenül a nagy cégek is erre kérik az intézetet, s kötnek megállapodásokat, hogy a prevenció és a rehabilitáció segítségével kiegyensúlyozott maradjon a munkaerőpiac.
Egy másik üzenet, hogy az épületegyüttest magyar tervezőnek és kivitelezőnek köszönhetjük, amit érdemes lenne másoknak is követni. A rehabilitáció lassú folyamat, az orvosnak, a pszichológusnak, a lelkésznek, a terapeutának, a gyógytornásznak az idővel kell megküzdeni, amihez csapatmunkára van szükség. Ez az előfeltétele annak, hogy együtt vezessék a gyógyulás felé a lábadozó beteget, aki sokszor itt szembesül azzal, mi vár rá a baleset, vagy a műtét után. A főigazgató szerint az EMMI-hez hasonlóan a gyógyítás, a mozgás és az edukáció egysége jelenik meg az intézetben, amely – mint végső üzenetet – mindenkor az újrakezdés lehetőségét közvetíti a világ felé. Benne a csodát, ahogyan az ide bekerülő emberek újraépítik az életüket.
Az egészségügyi intézményben újonnan kialakított kápolnát megáldó Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédében az egyház kórházlelkészi szolgálatát emelte ki. Mint mondta, a lelkészi munka hozzásegít ahhoz, hogy megismerjük Isten kegyelmét, az élet és a szenvedés értelmét. A kápolnában elhelyezett, bennünket őrző oltáriszentség révén mindnyájan kitárulkozhatunk Isten előtt.
A köszöntőket követően hivatalosan megnyílt az intézet állandó kiállítása. Az első emeleten látható tárlat tablókon és relikviák segítségével mutatja be az OORI történetét.

sm.