Unnepeltek_az_apolok

Ünnepeltek az ápolók

Nehéz körülmények között végeznek komoly, megterhelő munkát az ápolók. A szakma nemzetközi napja alkalmából a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak vezetése az idén is megünnepelte szakdolgozóit, megköszönve egész éves fáradozásukat. Egy díjazott előadás révén ezúttal kiemelt figyelmet kapott a gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztály csapatának tevékenysége.

„Aggodalommal tölt el bennünket, hogy egyre kevesebben vagyunk, és ezért egyre több terhet cipelünk. Hálás vagyok minden szakdolgozó kollégának, aki kiáll az ápolás hagyományos értékei és a betegek mellett, a fokozott terhelés és a nehéz körülmények között is” – mondta Felföldi Katalin ápolási igazgató a Szent János Kórház rendezvényén, amin az ápolókat ünnepelték. Rendkívül fontos számukra a társadalom és a szakma megbecsülése – tette hozzá. Ennek egy része az anyagi megbecsülés, ami az elmúlt időszakban béremelés formájában nyilvánult meg, ugyanakkor nagyon sokat számít a jó munkahelyi légkör megtartó ereje is.
Felföldi Katalin szerint csökkenteni kell a terhelést és javítani a munkakörülményeket ahhoz, hogy a fiatalok számára is vonzóvá váljon az ápolói pálya. Nagy előrelépésnek nevezte, hogy a kormány támogatásával ebben az évben sikerült felszámolni a méltatlan körülményeket a kórház nővérszállóján.
Az ápolók nemzetközi napja alkalmából dr. Lukovich Péter, a sebészeti osztály vezetője és kollégái tartottak előadást a legmodernebb orvosi technológiákról és módszerekről, amikkel nagyban csökkenthető a műtéti beavatkozások kockázata, valamint felgyorsítható a betegek felépülése. Felszólalt Danka Georgina főnővér és Szuromi Fanni gyógypedagógus, pszichopedagógus, akik első helyezést értek el a kórház Szakdolgozói Tudományos Napjára készített prezentációjukkal. Szakmai anyagukban a gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztály munkáját ismertették.
„Különálló telephelyen, a második kerületi Ali utcában dolgozunk, így az intézményen belül is valószínűleg kevésbé ismerik a tevékenységünket” – a két díjazott szerint egyebek közt ezzel magyarázható, hogy a szakmai zsűri az első helyre rangsorolta előadásukat. Szuromi Fanni kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy egyik egyetemi professzora közbenjárásával kezdett el dolgozni három és fél évvel ezelőtt az Ali utcában. A gyerekekkel, fiatalokkal elért eredmények sok erőt adnak számára a mindennapi munkában. Sikerélményt jelent, például, amikor egy autizmus spektrum zavarral (ASD) élő fiatal, aki eddig nem tudott, vagy csak korlátozottan volt képes rá, megtanul segítséget kérni, vagy egy iskolafóbiával küzdő tanuló vissza tud illeszkedni az oktatási rendszerbe.
Danka Georgina úgy véli, jelenlegi munkahelyének egyik legnagyobb vonzereje az, hogy kollégáival együtt – akik hozzá hasonlóan folyamatosan képzik magukat – jól hasznosíthatják szerteágazó tudásukat, valamint kibontakoztathatják saját értékeiket, pozitív tulajdonságaikat. A főnővér elmesélte, hogy hosszú évekig gyermek-intenzívterápiás osztályon dolgozott, így távol állt tőle a mentális betegségekkel élő gyerekek ápolása. Ám nyolc hónappal ezelőtt elvállalta a főnővéri pozíciót, és azóta rájött: ez volt élete egyik legjobb döntése. Ebben a munkában ugyanis nemcsak a szaktudás és a tapasztalat fontos, hanem a jó szervezőkészség és irányítási képesség is.

z.