Galakoncert_szuletesnapra

Gálakoncert születésnapra

Kárpáti Dódi, a Quimby együttes népszerű trombitása, énekese a tavalyi GetCloser Jazz Festen saját formációjával, a Priváti Projekttel játszott a MOM Kulturális Központban, az Erik Truffaz Quartet „előzenekaraként”. Most ugyanitt – zenészbarátai társaságában, telt ház előtt – gálakoncerttel ünnepelte meg 60. születésnapját, s nem véletlen, hogy meghívásának örömmel tett eleget a világhírű francia trombitás is.
A képzőművészként is aktív Dódi hat nagyméretű tusrajzával díszített színpadon valóságos hangszerarzenál ígért változatos programot. Az alapformáció az egész est folyamán a Priváti négyese volt, ehhez kapcsolódtak a vendégművészek, Dódi barátai. A magyar jazzdobosok doyenje, Kőszegi Imre ült a Gretsch-szerelés mellé, Szaniszló Richárd vibrafonon, de még inkább az elektronikus Mallet Katon játszott, amin marimba és más instrumentumok hangzása is megszólaltatható. A közelmúltban elhunyt Vasvári Pál fiának, Mártonnak ugyancsak fontos szerep jutott. Apja nyomdokain haladva a hazai szcéna egyik legjobb basszusgitárosává nőtte ki magát, a nagyszabású koncert zenei rendezője is ő volt.
Többször ízelítőt kaptunk Dódi szimbolikus, filozofikus, olykor szürrealista szövegvilágából, nem beszélve sajátos trombitasoundjáról. Természetesen a Quimby is fellépett, Kiss Tibor énekes-gitáros vezetésével a közkedvelt Lepedőország című darabot adták elő együtt.
Frankie Látó, a Franciaországban élő vajdasági hegedűvirtuóz játékát már többször megcsodálhattuk ezen a színpadon. Most is zajos sikert aratott minden szólója, de nem maradt el mögötte a hazai jazz egyik legkiemelkedőbb képviselője, Barabás Lőrinc trombitás sem. Erik Truffaz a koncert nagy részében a színpadon volt, Miles Davis hatását mutató játéka, különösen a tompítóval előadott szólói valóságos szellemidézésnek minősültek. Voltak olyan számok, amelyekben mindhárom trombitás játszott, csodás szólóikkal „párbajoztak” egymással. Dódi a híres sztenderdet, a My Funny Valentine-t is beleszőtte egyik saját részébe.
Különleges produkció volt Márkos Albert csellójátéka és Horváth Sára Nina éneke a Szerelem, szerelem című magyar népdalban. Az illusztris vendégek sorát gyarapította az ifjú lengyel zongoristalány, Kasia Pietrzko, aki frenetikus szólóival nagyban hozzájárult a forró hangulathoz, óriási duót játszott Szaniszló Richárddal is. Kőszegi Imre szenzitív játékával és szólójának elegánsan kivitelezett, ötletes fordulataival lopta be magát a szívekbe.
Természetesen az ünnepelt köszöntése sem maradhatott el. Miközben a tizennégy muzsikus meghajolva fogadta a szűnni nem akaró tapsvihart, Kőszegi Imre a zongora mellé ült, és halkan belekezdett az ismert dallamba, majd a zenészek és a közönség együtt énekelték el a Happy Birthdayt.
A koncert közepén váratlan áramkimaradás zavarta meg a programot, de a bizonytalan folytatás ellenére sem távozott senki a MOMkult-ból. A kényszerű szünet után még nagyobb odaadással játszottak a zenészek, Dódi pedig azzal nyugtatta meg a nézőket, hogy az előtérben kapható lemezeik garantáltan áramszünet nélkül készültek…

Márton Attila