Kozossegepito_Hegyvideki_Olimpia

Közösségépítő Hegyvidéki Olimpia

A Hegyvidéki Olimpiát nyolc évvel ezelőtt Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére indította útjára az önkormányzati sportprogramokat szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. Az általános iskolák ötödikesei számára kiírt nagyszabású sportverseny célja, hogy a diákok megtapasztalják az ókori görög ötkarikás játékok szellemiségét: az ép testben ép lélek, a fair play és önmagunk legyőzésének fontosságát.
Ezúttal minden korábbi alkalomnál többen, tíz kerületi iskolából közel ötszázan gyűltek össze a Testnevelési Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában, hogy teljesítsék a feladatokat. A csapatok ókori görög zene kíséretében vonultak az atlétikai pályára, ahol a saját maguk készítette ruhákban, a görög városállamok zászlai alatt állva meghallgatták az eredeti olimpiai himnuszt, amit magyarul megismételtek. Felcsendült görögül az olimpiai eskü is, ennek rövidített változatát szintén magyarul mondták el a gyerekek.
A szokásoknak megfelelően fellobbant az olimpiai láng, fáklyás váltó vitte a rendeltetési helyére, a pálya közepén felállított üsthöz. Ezt követően kezdődhetett meg a nemes küzdelem. A fiatalok 100 méteres és a maratonit helyettesítő 1500 méteres futásban, kislabdadobásban, távolugrásban, valamint birkózásban mérték össze tudásukat.
A versenyszámok szimbolikus jelentéséről is szólt a résztvevőket köszöntő Gilicze Zoltán, aki elmondta, hogy ezek tulajdonképpen leegyszerűsített változatai az ókori olimpiák küzdelmeinek. „Itt valóban nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy a gyerekek a pályán legyőzzék saját magukat, és ezáltal is örök élményekkel gazdagodjanak” – fogalmazott a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Éppen ezért kérték meg a szervezők a szülőket arra, hogy minél közelebbről szurkoljanak, hiszen ez pluszmotivációt ad és örömforrást jelent a diákoknak.
A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.-t irányító Móczán Mónika mindezt azzal egészítette ki, hogy a családok a vendéglátásban is segédkeztek, míg Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője a program közösségépítő erejére hívta fel a figyelmet. Külön megemlítette, hogy a Hegyvidéki Olimpián az összes tankerületi iskola mellett a sajátos nevelési igényű tanulókkal foglalkozó Gennaro Verolino is képviseltette magát.
A verseny zárásaként az ifjú sportolókat igazi görög lakoma várta, amihez a szervezők gyümölcsasztallal járultak hozzá. Természetesen nem hiányozhattak az ajándékok sem, mindenkinek járt az aranyérmet helyettesítő kerámia emlékplakett és az édesség. Iskolánként a diáksport-bajnokságokban legjobban szereplő két-két tanuló olimpiai bajnokok kézjegyével ellátott pólót is hazavihetett.

M.