Latvanyosan_javult_a_kozbiztonsag

Látványosan javult a Hegyvidék közbiztonsága

Régóta nem volt olyan kevés bűncselekmény és annyira eredményes a nyomozómunka a Hegyvidéken, mint tavaly – derül ki a XII. kerületi rendőrkapitányság éves beszámolójából. A rendőrségi munka eredményei mellett a térfigyelőkamera-hálózat bővítéséről, valamint a társasházi kamerarendszerek kialakítását támogató pályázat kiírásáról is szó esett a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

„Stratégiai célkitűzésünk a vagyon elleni bűncselekmények számának csökkentése, a nyomozáseredményesség növelése, valamint a közlekedésbiztonság további javítása” – hangsúlyozta Sztanyó István rendőrkapitány az önkormányzat áprilisi képviselő-testületi ülésén annak kapcsán, hogy elkészült a hegyvidéki kapitányság összefoglalója elmúlt évi munkájáról. Mint a rendőr alezredes elmondta, tavaly az összes bűncselekmény száma 1708-ról 1390-re csökkent 2016-hoz képest, míg a nyomozáseredményességi mutató 25,9%-ról 34,2%-ra emelkedett, ami a legjobb eredmény 2010 óta.
A Hegyvidéken élők biztonságérzetét leginkább meghatározó leggyakoribb vagyon elleni bűncselekmény-kategóriákban kivétel nélkül kevesebb esetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. A járműlopások és a lakásbetörések számában rendkívüli mértékű, nagyjából 40%-os visszaesés tapasztalható. A célzott akcióknak, köztük a rendszeres alkoholszondás ellenőrzéseknek köszönhetően a közlekedésbiztonsági helyzet is javult: a személyi sérüléssel járó balesetek száma 94-ről 81-re csökkent. Halálos baleset nem történt tavaly.Latvanyosan_javult_a_kozbiztonsag3A Hegyvidéki Önkormányzat a múlt évben is támogatta a túlórában végzett közterületi szolgálatokat, továbbá nemrégiben két új járművet adott át a helyi rendőrkapitányságnak. Váczi János alpolgármester úgy vélte, kifejezetten biztatók a rendőrségi beszámolóban közzétett adatok. A kiváló eredményekhez, mint mondta, a rendőrség és az önkormányzat közrendvédelmi közalapítványa, valamint a Hegyvidéki Rendészet közötti együttműködés, továbbá az évről évre folyamatosan bővülő térfigyelőkamera-hálózat is hozzájárult.
Az önkormányzat ebben az esztendőben újabb kamerákat akar elhelyezni a közterületeken. A képviselő-testület döntött a bővítés helyszíneiről: kilenc készülék a kerület felsőbb részeire, a Normafa környékére, a Svábhegyre és a Kútvölgybe kerülhet, kettő pedig az alsó, sűrűn lakott területen – a Kiss János altábornagy és a Tartsay Vilmos utca, valamint a Csörsz utca és a Győri út sarkán – egészíti ki a meglévő kamerahálózatot.
Az idén először az önkormányzat pályázatot hirdet társasházak számára zárt rendszerű, képrögzítővel ellátott megfigyelőkamera vagy kamerarendszer telepítésére. A támogatás mértéke a telepítés összköltségének 30%-a, legfeljebb 250 ezer forint. A pályázati keret ötmillió forint, jelentős érdeklődés esetén azonban tovább növelhető ez az összeg.
Közlekedéssegítő eszközt, úgynevezett Futár-távirányítót biztosít a kerület az itt élő látássérülteknek. A képviselő-testület a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításával lehetővé tette, hogy a vakok és gyengén látók hozzájussanak a kulcstartó méretű készülékhez, amellyel egy gombnyomással hallhatóvá válnak a tömegközlekedési eszközök megállóiban lévő elektronikus kijelzők feliratai. A Futár-távirányító egyes metrómegállóknál segít megtalálni a mozgólépcsőt, és a gyalogos-átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására is használható.
Új ellátásként a fejlesztést igénylő gyerekek szállítási költségeinek támogatásáról is döntöttek a képviselők. Egyes szülők számára komoly megterhelést jelent, hogy rendszeresen az ellátó intézménybe vigyék fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott, tömegközlekedéssel nem szállítható gyermeküket, ezért az érintett családok negyedévente maximum 30 ezer forint összegben szállítási támogatást igényelhetnek az önkormányzattól.
A kerület által fenntartott Fejlesztő Napközi Otthon nappali ellátást biztosít a fogyatékkal élő felnőttek számára, akiknek többségét idősödő szülők gondozzák. A szülők legnagyobb gondja, hogy nem tudják, mi lesz gyermekeikkel, miután ők már nem tudnak gondoskodni róluk. Erre kínálhat megoldást az úgynevezett támogatott lakhatás intézménye.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az állam és az önkormányzat közös tulajdonában lévő ingatlanban – az önkormányzat beruházásában – alakítanák ki a gondozottak lakóhelyét, míg a szakmai kontroll és az üzemeltetés feladatát az állam vállalná. Ilyen jellegű állami és önkormányzati együttműködés először valósulhat meg Magyarországon.

Tavaly hirdette meg először az önkormányzat az „Otthon megöregedni” pályázatát, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az idősek önálló életvitelének minél tovább történő fenntartásához. A 70 éven felüliek az idén is igényelhetik, hogy lakásaikban az önkormányzat – jövedelmi viszonyaiktól függően ingyen vagy kedvezményesen – végeztesse el az akadálymentesítéshez szükséges munkákat.Latvanyosan_javult_a_kozbiztonsag2Módosította a képviselő-testület az önkormányzat költségvetését. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a legnagyobb tételt a Normafa-rehabilitációs programra kapott kormányzati támogatás jelenti, de a Tamási Áron iskola bővítésével és a háziorvosi rendelők fejlesztésével kapcsolatban is történtek átcsoportosítások.
Hatályon kívül helyezték a képviselők az adóügyek elektronikus ügyintézésére vonatkozó önkormányzati rendeletet, ezt a területet ugyanis már az új, adóigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályozza. Az anyakönyvi események megrendezéséért fizetendő díjak kapcsán, a kormányhivatal ajánlására, könnyítették a korábbi feltételeket: a házasulók és a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó felek, ha visszalépnek, az eddigi 45 helyett legalább 15 nappal korábban igényelhetik vissza az anyakönyvi esemény lebonyolításáért befizetett díj teljes összegét, míg 15 napon belül 50%-os díjvisszatérítésre jogosultak.
A természeti értékek védelme érdekében a testület úgy módosította a fapótlási kötelezettség szabályait, hogy a nem engedélyköteles építkezések esetén is előírható legyen a fapótlás. Ennek oka, hogy jelentős változások történtek az építésügyi jogszabályokban, így számos munka már építési engedély nélkül vagy csak bejelentéssel elvégezhető.
A Logopédiai és Természetvédő Óvoda Alapítvány az önkormányzattal kötött köznevelési szerződés értelmében normál és logopédiai óvodai ellátást biztosít a XII. kerületben élő gyerekeknek. A tizenöt évvel ezelőtt született együttműködési megállapodás a tanév végén hatályát veszti, ezért – változatlan feltételek mellett – újabb öt évvel meghosszabbítják a szerződést.
A megújuló Csörsz parkban kaphat helyet Józef Piłsudski egykori lengyel államfő, marsall, tábornagy mellszobra, amit a Szejm, azaz a lengyel parlament alsóháza a Budapest XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közvetítésével ajánlott fel a Hegyvidéki Önkormányzatnak. A képviselők javasolták, hogy a leendő szobor környezetében olyan tájépítészeti megoldásokat alkalmazzanak a kivitelezők, amik a több évszázados múltra visszatekintő lengyel–magyar barátságra emlékeztetnek.
Az Álom utca évtizedek óta valódi utcaként funkcionál a kissvábhegyi természetvédelmi terület határán, ám eddig erdőterületként volt nyilvántartva – most végre jogilag is úttá válhat, ez pedig megoldást jelenthet az ott élők számos problémájára. Az állami szervekkel zajló hosszas egyeztetések eredményeképpen a képviselő-testület arról hozhatott határozatot, hogy az erdőterület megosztása során kialakuló, közel háromezer négyzetméter területű, kivett út megnevezésű ingatlan tulajdonjogát az önkormányzat ingyenesen vegye át az államtól.

z.