Merules_a_Galeria_12-ben1

Merülés a Galéria 12-ben

Ismét különleges tárlattal örvendeztette meg a kerületi művészetbarátokat a Galéria 12. A Hajnóczy József utcai kávézó és borbárban Makkai-Kovács Beatrix festőművész egyedi hangvételű, a színekhez és formákhoz bátran nyúló képeit tekinthetik meg az érdeklődők.
A Galéria 12 közösségépítő erejére hívta fel a figyelmet a Merülés című kiállítást megnyitó Sikota Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke. Mint fogalmazott, a G 12 az otthon érzését közvetíti felénk. „A Galéria12 Egyesületet vezető Borza Teréznek köszönhetően hónapról hónapra találkozhatunk hegyvidéki művészekkel, és gyönyörködhetünk munkáikban” – tette hozzá.
A tárlatot méltató Barabás Zsófi festőművész arról beszélt, hogy Vaszilij Kandinszkij szerint a képzőművészet legnehezebben művelhető ága az absztrakt festészet. Erre bizonyíték a 2016-ban készített, nagyméretű, 16 mezőre felosztott, Kertben című Makkai-Kovács Beatrix-festmény, amelynek a jobb felső sarkában látható részlet, a valóságtól, a természet leképező, ábrázoló jellegétől elszakadva, az egész képet az absztrakt irányába indítja el. Ez a kis négyzet egy évvel később a Több fény című vásznon nyert új értelmet.Merules_a_Galeria_12-ben2Makkai-Kovács Beatrix tavaly festett képein a tárgynélküliség dominál, a transzparens színek mégis érzeteket keltenek a nézőben: felfedezhetjük a vízpartot, a nádast, a finoman áramló hangokat. Munkái izgalmas egymásutániságban mesélnek a megélt helyzetekről és új lehetőségekről – mondta Barabás Zsófi.
A művész minden egyes festménye egy állítás, állásfoglalás, költemény, amit a semmiből teremt. A néző csak akkor tud hozzájuk kapcsolódni, megérinteni őket, ha kicsit megnyílik. Hagyja, hogy a színek, formák hassanak rá, hiszen az absztrakt képeknél különösen fontos az érzés, a belehelyezkedés. Így történhet meg, hogy a kitakarások, ráfestések, érzéki felvillanások a befogadó lelke mélyén elraktározott emlékeket hívják elő. Épp ezért érdemes rászánni az időt a Barcsay-díjas Makkai-Kovács Beatrix képeire, s hagyni, hogy belénk ivódjanak, gazdagítsák saját képtárunkat.

mm.

A Merülés című kiállítás május 26-ig megtekinthető a XII., Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12 Kávézó és Borbárban.