Tamasi_a_legnepszerubb

Tamási a legnépszerűbb

Kiről, vagy melyik városrészről, közismert kerületi helyről kapják nevüket a Hegyvidéki Kulturális Szalon új termei? Pokorni Zoltán polgármester javaslatára erről lehetett szavazni online és papíron az elmúlt hetekben. A tervek szerint a látogatók szeptemberben vehetik birtokba a Városháza tér melletti, Törpe utca 2. szám alatti épületet.
A kezdeményezés érdekes tanulsága, hogy a voksolók túlnyomó többsége a Hegyvidékhez kötődő híres emberekről nevezné el a termeket. A legtöbben Tamási Áronra szavaztak, aki élete utolsó két évtizedében az Alkotás utcában, az egykori MOM gyár közvetlen szomszédságában lakott. Az erdélyi születésű íróról a rendszerváltás idején keresztelték el a Mártonhegyi úti iskolát, ez év őszétől pedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagyterme is az ő nevét viseli majd.
Népszerű volt a szavazók körében Nemes Nagy Ágnes költő és Makovecz Imre építész is, róluk két másik termet neveznek el. A költőnő a Királyhágó utca és a Böszörményi út sarkán álló házban élt sokáig, lakása harminchárom éven át volt szerkesztőségi és baráti összejövetelek színhelye. Makovecz Imre, a magyar organikus építészet nagy hatású képviselője, a Hegyvidék díszpolgára gyerekkorában a XII. kerületben lakott, és úgy tervezte, a nyugdíjas éveit is itt éli le. Bár a feleségének és saját magának tervezett Városkúti úti ház felépült, a beköltözést már nem érhette meg. A különleges, gömbölyded épületben nemrég nyílt meg a Makovecz Központ és Archívum.
Az önkormányzat azt is szavazásra bocsátotta, milyen legyen a Hegyvidéki Kulturális Szalon új emblémája, ami az épület homlokzatán, valamint a plakátokon, programfüzetekben, szóróanyagokban lesz majd látható. Az internetes szavazáson Szász Veronika munkája lett a befutó, amelyben az eddig is használt pillangómotívum modernebb formában jelenik meg.

z.