Arany_az_Aranyban

Arany az Aranyban

Egy esztendeje a korabeli gasztronómiát is bemutató, a földrajzra és a történelemre kitekintő, nagyszabású irodalmi projektnappal kezdődött meg az Arany János országos bicentenáriumi emlékév a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. Ennek zárásaként, a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatához csatlakozva, izgalmas műfordító-, fotó- és képzőművészeti versenyt hirdettek az iskolában. Ez alkalmat adott a diákoknak és vállalkozó kedvű szüleiknek is, hogy a legkülönbözőbb kontextusokba helyezzék a költő alakját.
Az „Arany az Aranyban” című kiállítás ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött megnyitóján a sokszínű megoldásokat méltatta Patkó Lajos igazgató. A montázsok, fényképsorozatok, plakáttervek és grafikák a mai kor egyedi látásmódját tükrözik – mondta. Külön megemlítette az erre az alkalomra készült 50 ezer forintos bankjegyeket, amiken feltűnik Arany János portréja, továbbá a francia és angol nyelvű versfordításokat.
Mint elhangzott még, az oktatási intézményben található régi kápolnában állandó tárlat kap majd helyet később. Ennek összeállításában az iskola számít a Petőfi Irodalmi Múzeum segítségére. A köszöntőt követően Kovács Kriszta Arany János-balladákat adott elő, majd az iskola volt diákja, Kovács Annamária egy Bartók-zongoraművel szórakoztatta a közönséget.
A pályázatot koordináló Marton Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskola számára Arany János több, mint névadó, több, mint egy „logó”. Kifejezi az összetartozást, amit minden egykori és mai diák átérez. Ezt bizonyítja a kicsiket, nagyokat, diákokat, szülőket egyaránt megmozgató kiállítás, amely híd a múlt, a jelen és a jövő között.

sm.