Folyamatosan_tisztitjak_a_Zugligeti_utat

Folyamatosan tisztítják a Zugligeti utat

Közép-Európa egyik legszebb és legmodernebb kampusza jön létre a Zugligeti út mentén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem területén zajló fejlesztésnek köszönhetően. A nagyszabású építkezés – leginkább a földmunkákkal járó piszok miatt – az utóbbi időben próbára tette a környéken élők türelmét. A lakók bejelentései alapján a Hegyvidéki Önkormányzat egyeztetést kezdeményezett az intézmény képviselőivel, aminek eredményeképpen több intézkedés is történt, hogy tisztább legyen a környék.
Ambrus György, az egyetem beruházási irodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy a kiemelt állami beruházás keretében a teljes kampusz átépül. A fejlesztés első és második üteme a technológiai park két egysége, a műhelyház, valamint a média- és műteremház kialakításával véget ért, jelenleg a legnagyobb építési fázisnál, a harmadik ütemnél tartanak.
Ebben a szakaszban újul meg a helyileg védett „A” épület, a régi „B” épület elbontásával új oktatási tömb, a kollégium helyén pedig a kutatásnak, fejlesztésnek, innovációnak teret adó tudásközpont jön létre. Az egyetem területén található, országos védettségű Gondűző-villa műemléki rekonstrukciója is megtörténik, míg az épületeket körülölelő hatalmas, ősfás kert nyitottá válik mindenki, így a környéken élők számára is.
„Jelenleg a földmunkák zajlanak nagy intenzitással, amelyeknél a lehető legkisebb mértékűre és a legrövidebb idejűre igyekszünk visszaszorítani a környezetterhelést” – magyarázta Ambrus György. Hozzátette, hogy folyamatosan tájékoztatják a szomszédos ingatlanokon élőket, és külön e-mail-címet hoztak létre a lakossági bejelentéseknek.
A beruházási iroda vezetője elmondta, hogy több intézkedést is életbe léptettek a lakók érdekében. Az egyetem és a szomszédos ingatlanok, azaz a Zugligeti út 5. és 7. szám alatti társasház, valamint az algériai nagykövetség telekhatárain megemelt, pluszvédelmet jelentő zaj- és porvédő kerítést építettek, továbbá a földmunkákkal összefüggésben mosóterületeket alakítottak ki a teherkapuknál, ahol nagy nyomású vízfecskendőkkel tisztítják meg a sártól a közútra kihajtó teherautók kerekeit.
Mivel a nyirkos, esős időben a kerékmosással sem akadályozható meg teljes mértékben, hogy a gépkocsik sarat hordjanak ki a Zugligeti útra, ezért napi nyolc órában rendelkezésre áll és takarít két vizes-seprűs jármű, továbbá hat-nyolc munkás dolgozik azon, hogy tisztán tartsa az építési terület környezetét. Ambrus György – aki a még hátralévő munkák idejére a lakók türelmét kérte – elmondta, hogy a jelentős földmunkák március végére befejeződnek, az épületek átadásának várható időpontja pedig 2018 vége, 2019 eleje.

sz.