Folytatodik_a_Varosmajori_Futoklub

Folytatódik a Városmajori Futóklub

A szokásos téli szünet után újraindult a „nagyüzem” a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. égisze alatt működő Városmajori Futóklubban. Az időpontban nincs változás, az egy-másfél órás edzéseket keddenként kora este tartják, a résztvevők hat órakor gyülekeznek a városmajori parkban négy éve átadott futókörnél.
Mivel a futóklub része az Aktív Hegyvidék programnak, a foglalkozások a XII. kerületi lakosok számára díjmentesek, sőt a tagsággal járó szolgáltatásokért sem kell fizetniük. Kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül mindenkit szívesen látnak a klubban.
„A Városmajori Futóklub nem élsportolókat képez, azért alakult, hogy népszerűsítse a tömegsportot, és lehetőséget adjon azoknak, akik szeretnének szervezett körülmények között hódolni a futás örömeinek – mondta Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. – Évről évre többen vagyunk, kialakult egy szilárd mag, az átlagos létszám tavaly már elérte az ötvenet, rajtuk kívül mindig vannak alkalmi futók. A szezon márciustól novemberig tart, sokan télen sem hagyják abba az edzéseket. Ez is azt mutatja, hogy jó úton járunk, eljutott az üzenetünk a hegyvidékiekhez.”
Az edzéshez még saját cipőre sincs feltétlenül szükség, a támogatók jóvoltából ugyanis mód van a legújabb sportcipők tesztelésére. Tavaly a futóklub két csapattal nevezett az Ultrabalatonra, amit az idén megismételnek, sőt, a Tisza-tó 111 maratonnal is kacérkodnak. A felkészülésbe bárki bekapcsolódhat, az indulókat az edzéseken mutatott teljesítmény alapján választják ki.
Móczán Mónika külön kiemelte, hogy kifejezetten számítanak a kezdők csatlakozására, hiszen figyelnek a fokozatosságra, így mindenki a pillanatnyi fizikai felkészültségének megfelelő terhelést kap. A Városmajorban inkább a sík, míg a futóklub másik helyszínén, a Normafa-futókörön a meredekebb és erdős terepet kedvelőket várják. Szó van arról, hogy a későbbiekben a Gesztenyés kertben építendő futókörrel bővül a program.
A szakmai munkát vezető Markocsán Sándor elmondta, hogy a bemelegítés és a gimnasztika után a személyre szabott, résztávos feladatok következnek. Ezeket a különleges, öntöttgumi-borítású, kényelmesen használható futókörön teljesítik a résztvevők. Mivel a pályán előzősávot is kialakítottak, így mindenki nyugodtan tarthatja a saját tempóját.
„Nagyszerű közösség alakult ki, ahová jó tartozni, mindenki segíti a másikat. Már csak ezért is érdemes lejönni a Városmajorba, hiszen a többiek támogatásával gyorsan lehet előrelépni” – hangsúlyozta Markocsán Sándor, hozzátéve, hogy a kezdőként érkezők közül ma már többen félmaratoni és maratoni távokat futnak.
Erre törekszik a futóklubhoz tavaly csatlakozó Gyenes Hanna, aki úgy érzi, az eltelt néhány hónapban nagyon sokat fejlődött. Télen az edzéseken nyolc-tíz kilométereket futott, most pedig már azért dolgozik, hogy minél jobb eredményt érjen el az Ultrabalatonon.

MM.