Hasznos_tanacsok_otthonapolashoz

Hasznos tanácsok otthonápoláshoz

Egyre többen vállalják beteg családtagjaik otthoni ápolását, még akkor is, ha nincsenek a megfelelő képzettség, tudás birtokában. Elsősorban nekik szól a Budapesti Szent Ferenc Kórház ingyenesen látogatható, Otthonápolás a gyakorlatban című interaktív előadása, amelyen az egészségügyi intézmény szakemberei a gyakorlatban is bemutatják a legfontosabb tudnivalókat.

Dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató kezdeményezésére 2016-ban indult el az Otthonápolás a gyakorlatban című tanfolyam a Budapesti Szent Ferenc Kórházban. Ez része az Egészségesen a Hegyvidéken programnak – mondta el a februári összejövetelen Fábiánné Kiss Szilvia ápolási igazgató. Az érdeklődők egyebek mellett a betegmozgatással, a tisztálkodással, a felfekvéses sebek kezelésével kapcsolatban kapnak a mindennapokban hasznosítható tanácsokat a kórházban dolgozó nővérektől, főnővérektől.
Az otthonápolás során fokozottan ügyelni kell a szakszerűségre. Döntő az ágy elhelyezése és elérhetősége, a legjobb, ha a fekhely körüljárható. Törekedni kell arra, hogy a beteget fekve se érhesse sérülés, alapvető szükségleteit önállóan vagy segítséggel elláthassa, a segédeszközöket (járókeretet, botot, hónalj- és könyökmankót) helyesen és biztonsággal használja.
A mozgatást kíméletesen kell végezni, ehhez gyógytornász tanácsát is érdemes kikérni. Amikor emelésre kerül sor, azt terpesz- vagy támadóállásban, egyenes háttal és a térdeinket behajlítva tegyük. Járáskor mindig legyen akadálymentes a padló, a beteg lábbelije pedig csúszásmentes. Tervezzük meg a távolságot és a pihenőket, mondjuk el, mennyi ideig tart, ügyeljünk a fokozatosságra és a terhelhetőségre.
Mozgásképes betegnél az aktív hátfekvés (a párnán kissé előrehajlik, az alsó végtag térdben, a felső könyökben behajlított, az izomzat kissé elernyedt) és az oldalt váltó, aktív oldalfekvés (az alsó végtagok kissé felhúzva, a felsők könyökben meghajlítva, a fej kissé előrehajlik) javasolt. A beteg fektetésének módját mindig beszéljük meg az orvossal, ápolóval, valamint használjunk gyógypárnákat, kapaszkodókat, szükség esetén oldalrácsot.
A felfekvéses sebek elkerülése érdekében az erre nem képes beteget kétóránként forgassuk, az ágyneműt tartsuk ráncmentesen, cseréljük gyakran, alkalmazzunk felfekvés elleni matracot, gyopárpárnát, zselés párnát, Medi-fleur, Sudocream, Neogranormon krémeket. Ha a sebek megjelennek, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel.
Gondoskodni kell a beteg mobilizálásáról, erre szolgál a légzőtorna, a végtagok mozgatása, az ágyban felültetés, a járás, a székbe vagy az ágy szélére ültetés. Ez utóbbi menete, hogy a lábait kissé behajlítjuk, egyik kezünkkel megtámasztjuk a hátát, és másik kezünkkel a térde alá nyúlva átfordítjuk az ágy szélére. Bármilyen panasz esetén szüneteltessük a mozgásterápiát.
A kor előrehaladtával, vagy egyes betegségek következményeként szükség lehet rendszeres pelenkázásra, ehhez a termékeket a háziorvos írhatja fel, normatív támogatással. Lényeges a méret, a típus és a kapacitás meghatározása (az inkontinencia súlyosságától függően a szakorvos/patikus javasolja). Az egyedi színkódolás a négy óra alatt elvesztett vizelet mennyiségét mutatja.
A pelenkát, betétet akár naponta többször is cserélni kell. Az alsónemű, pizsama, hálóing, ágynemű legyen fehér és jól szellőző, természetes anyagból készülő, könnyen tisztítható, az alsó lepedő gumis. A bőrreakciók megelőzése érdekében használjunk hypoallergén mosószert és öblítőt.
Branül (vénás kanül) vagy más infúzió alkalmazásakor az eszköz és a bemenet környezetének állapotát rendszeresen ellenőrizzük, vérzés, gyulladás észlelésekor kérjünk orvosi segítséget. Katéteres betegnél a katéterzsák mindig a húgyhólyag felett legyen; a betegápoló feladata a zárt rendszer fenntartása, az elegendő folyadék biztosítása, a nyálkahártya-fertőtlenítő alkalmazása, a fertőzés megelőzése. A vizelet megváltozása, fájdalom, láz esetén azonnal forduljunk szakemberhez.
A fürdetésnek is megvannak a maga szabályai. A legfontosabb, hogy a beteget tartsuk meleg és huzattól mentes helyen. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, gondoskodjunk a csúszásmentes környezetről, a víz állandó hőfokáról. Húsz percnél tovább ne tartson a fürdés, a lemosás az arccal kezdve lefelé haladva történjen, külön figyelmet fordítva a genitális tájékra. Ne feledkezzünk meg a haj- és körömápolásról sem, fürdetés után használjunk hintőport, testápolót.
Nem szabad elhanyagolni a táplálkozást: a beteg napjában egyen többször keveset, igyon minél többet. Mindenkinek ajánlottak a friss gyümölcsök és zöldségek (különösen a hüvelyesek), a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a tejtermékek, a sovány hús, a hal, a tojás, a tészta és a natúr rizs.

sm.