Hosok_osok_es_az_ido_maipulalasa1

Hősök, ősök és az idő manipulálása

Olajos Ilka, Ázbej Kristóf és Fülöp Gábor művei azok számára is ismerősek lehetnek, akik azelőtt sosem találkoztak velük. A Hegyvidék Galéria legújabb kiállításán bemutatott alkotások azokról a hősökről és ősökről mesélnek, akikről az idő előrehaladásával sem szabadna megfeledkeznünk.

Ázbej Kristóf festményei izgalmas játékra hívják a szemlélődőt a Hegyvidék Galéria új kiállításán. Többek között Caravaggio, El Greco, David Hockney és Andy Warhol együtt ragadtak ecsetet, hogy Ázbej vásznán ismét megmutassák örök érvényű zsenialitásukat.
„Ezt hívják fúziós festészetnek. A művész ilyenkor olyan, mint a zenészek világában a lemezlovas. Különböző számokból, elemekből meríti az inspirációt, majd állítja össze a kész művet. Én is ezt csináltam, csak nem hanggal, hanem festményekkel” – magyarázta a képzőművész, aki modern számítógépes programokkal készíti képeit.
Olajos Ilka hasonló eszközökkel ad teret a múlt nagyjainak. A fiatal művész Oblivion című sorozatával az első világháború hőseinek felállított szobrokat helyezi új dimenzióba. Fotói arról mesélnek, hogy az emlékművek az idő múltával miképpen váltak olyan köztéri szobrokká, amiket mai, rohanó világunk figyelmen kívül hagy. A százéves remekmű stabilan áll, míg a szürke, rideg hétköznapokat egy-egy elsuhanó villamos, vagy néhány elmosódott emberalak jelképezi.
„Körbefényképeztem az emlékműveket, majd utómunkával egymásra helyeztem a felvételeket, amiket aztán transzparens papírra állítottam ki. Ezzel a körbejárással szeretném megmutatni az elfeledést, az elmúlást” – mondta a fotográfus.Hosok_osok_es_az_ido_maipulalasa2Fülöp Gábor a tradicionális faszobrászat újragondolásával az ezerarcú természetből faragott testeket. Az embernagyságú bábukat az organikus formák teszik egyszerre ősivé és modernné. Egyik legérdekesebb alkotása az a női alak, amelyet apró, élethű katicabogarak borítanak.
„A három kiállító életkorban, élettapasztalatban és szemléletmódban igen távol áll egymástól. Első látásra egyetlen közös vonásuk van: műveikben szívesen nyúlnak a múlthoz, előszeretettel használják kiindulási alapként a művészettörténet alkotásait és a történelem szimbolikus tárgyait. Olajos Ilka fotói első látásra impresszionista festményeknek tűnnek, Ázbej Kristóf printjeit számítógéppel festett digitális festményeknek tekintik, míg Fülöp Gábor szobrait is gyakran festmények inspirálják. Ő freskók alakjait fordítja három dimenzióba – méltatta a tárlaton felsorakoztatott alkotásokat Sturcz János művészettörténész, tanszékvezető egyetemi tanár, aki arra is rávilágított, hogy valójában mindhárom alkotó az idő manipulálásával foglalkozik. – Különböző történelmi korok összekapcsolásával, a velük folytatott dialógussal teremtik meg alkotásaik sajátos szellemi dimenzióját.”

B. M.

 

A H+Ősök újra című tárlatot március 22-ig lehet megtekinteni a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.).