Jo_sportolok_jo_orvosok2

Jó sportolók, jó orvosok

Az egyetemi sportélet gazdagítása, a rendszeres mozgás népszerűsítése, valamint a testben és lélekben egyaránt egészséges utánpótlás kinevelése a célja a 2010-ben dr. Merkely Béla professzor kezdeményezésére megalakult Semmelweis VKS vízilabdaklubnak. A felnőttcsapat a kezdetek óta a MOM Sportban tartja edzéseit, és játssza hazai mérkőzéseit, szeptemberben pedig a gyerekek oktatása is megkezdődött – mesélte a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.Jo_sportolok_jo_orvosok1Mint dr. Merkely Béla elmondta, az egyesület javaslatára a vízilabda bekerült a Medikus Kupa hivatalos sportágai közé, 2013-ban pedig útjára indult az azóta is nagy sikerű egyetemi és főiskolai vízilabdatorna. A Semmelweis VKS rendszeresen bejut a BVLSZ Gyarmati Dezső Felnőtt Férfi Bajnokságának felsőházába, kétszer elhozta a Medikus Kupát, ezenkívül több nemzetközi versenyen is aranyérmet szerzett. Hetente három edzést tartanak, a létszám eléri a hetvenet. A csapatban döntően hallgatók és az egyetemen dolgozó orvosok játszanak.
A professzor hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem egyike a legnehezebb felsőoktatási intézményeknek, a diákok heti hét napon tanulnak. Ezért is fontos, hogy mentálisan és fizikálisan jó formában legyenek, amiben sokat segíthet a vízilabda.
„Ezért is indítottuk el az utánpótlásprogramot, amivel már a jövőt építjük. A vízilabdát, a sportot szerető gyerekeket nevelünk, akik reményeink szerint minél többen az orvosi hivatást választják, és jó szakember válik belőlük” – mondta a Városmajor utcai szívklinikát is vezető dr. Merkely Béla, aki maga is rendszeresen szerepel az egyetemi csapatban.
Tavaly ősz óta a MOM Sportban, az ott működő úszóiskolából is ismerős Kuhár Panna, valamint Dorogi Balázs irányításával, a 2006–2009-es születésű fiatalok a játék mesterfogásaival ismerkednek. Hamarosan már éles helyzetben is kipróbálhatják tudásukat, hiszen a következő idényben a korosztályos Budapest-bajnokság mezőnyét erősítik majd.

sm.