Kulonleges_fesztivalzaro

Különleges fesztiválzáró - Cziffra „After” a MOM Kulturális Központban

Bősze Ádám „one man show”-jával zárult az idei Cziffra Fesztivál. A rendhagyó zenei műsor bemutatója tavaly nyáron volt Kaposváron, ahol az óriási érdeklődésre való tekintettel nagyobb terembe kellett átköltöztetni a programot. Nos, a budapesti premieren a MOMkult színházterme is csaknem szűknek bizonyult.
Bevezetőül Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója, művészeti vezetője értékelte a rendezvénysorozatot, és hatalmas virágcsokrok kíséretében köszönte meg a lebonyolításban nagy érdemeket szerző három hölgynek – Hambuch Gerdának, a MOM Kulturális Központ igazgatójának, valamint Kántor Anita és Hegedűs Anna munkatársaknak – áldozatos munkájukat. A világhírű zongoraművész, Cziffra György előtt tisztelgő fesztiválon a klasszikus zenei programok mellett az idén olyan „könnyedebb” műsorok is helyet kaptak, mint a Bárest (a Hot Jazz Banddel és ifj. Sárközi Lajos cigányzenekarával), vagy a ZongOpera (Miklósa Erikával és Balázs Jánossal). Még így is az újdonság varázsával hatott azonban a hagyományos stand-up comedy alapjaira építő záróműsor.
A rendezvénysorozat házigazdája, Bősze Ádám egész héten át tartó, remek, olykor csattanós sztorikkal fűszerezett konferálása szinte garancia volt önálló estje – Cziffra „After” #Szeretnekahallgatók – sikerére. A Bartók Rádió műsorvezetője, médiaszemélyiség és zenetudós, zenei antikvárius és egykori ferences szerzetes több mint másfél órán át sziporkázott olyan természetes könnyedséggel, mintha csak egy szűk körű baráti beszélgetés egyik résztvevője lenne.
A tőle megszokott intelligenciával és finom humorral – az öniróniát sem nélkülözve – osztotta meg a közönséggel munkája során szerzett személyes tapasztalatait és gondolatait. Szórakoztató történetei a zene világából egyszerre voltak lebilincselők és tanulságosak. Az est kiváló és méltó zárása volt a harmadik Cziffra Fesztiválnak.

M. A.