Legtisztito_szobanovenyek1

Légtisztító szobanövények

Egy használati tárgyakkal jól felszerelt városi lakásban, ahová a szellőztetéssel bejön a kipufogógáz, elkél egy kis levegőtisztítás. Mi más lehetne a legideálisabb erre, ha nem egy gondosan összeválogatott, önmagában is tetszetős szobanövénycsoport?! De vajon melyek a legalkalmasabb növények ehhez?

Általában úgy tartjuk, hogy a növények tisztítják a levegőt, ami bizonyos szempontból igaz is, hiszen az állatok által – és a növények által éjszaka – kilélegzett szén-dioxidot napközben megkötik, szervezetük építésére használják, s közben oxigént bocsátanak ki. Ettől lesz friss a levegő még egy szellőzetlen szobában is.
Ám a növények ennél többre is képesek: megkötik a levegőben lévő szennyeződéseket és káros anyagokat. Ezen a ponton elgondolkodhatunk, hogy vajon milyen szennyező anyagok lehetnek a látszólag tiszta levegőben.
Elsősorban is ott vannak a közlekedés által hatalmas mennyiségben termelt gázok és az apró koromrészecskék, aztán azok a kemikáliák, amikről tudomást sem szerzünk, de a használati tárgyaink, a műanyagok és a ragasztóanyagok folyamatosan a levegőbe juttatják. Egyes kutatások szerint egy lakás légtere ezektől az anyagoktól szennyezettebb lehet, mint a város egyébként sokat kárhoztatott szabad levegője. Nem csoda, ha – különösen a téli hónapokban – látszólag ok nélkül a szemünk és a felső légútjaink tartós irritációnak vannak kitéve, köhögünk, vagy rosszabbul alszunk.Legtisztito_szobanovenyek2Már fél évszázada folynak kutatások, hogy melyik szobanövények a legalkalmasabbak a lakás levegőjének tisztántartására. Számtalan faj vizsgálata után kialakult egy lista, ami mások mellett tartalmazza a fikuszféléket, a vitorlavirágot, a szanzavérát, a zöldikét (vagy csokrosindát), a dracénát, a szobai futókát, a gyompálmát és az azáleát. Ha végignézzük az összes nevet, felmerülhet a jogos kérdés: vajon azért ezek a legjobb légtisztító növények, mert a leggyakoribb szobanövények, vagy azért ezek a leggyakoribb szobanövények, mert légtisztító hatásuk miatt minden lakásban szívesen tartjuk őket?
A felsorolt fajok szinte kivétel nélkül trópusi származásúak, igénytelenek, könnyen szaporíthatók és viszonylag gyors növekedésűek. E tulajdonságok – amik miatt őshazájukban szinte gyomként terjednek – egyébként is ideális szobanövénnyé teszik őket.
A gyors növekedésnek is van haszna légtisztítás szempontjából, hiszen a kiszűrt anyagok így gyorsan beépülnek a növénybe. Persze, egy részük aztán a sok megkötött szennyeződéstől mérgezővé válik, amit a szobában sem szabad elfelejteni!
Egyes kutatások szerint a növények nemcsak felveszik és megkötik a levegőben található káros anyagokat, hanem a gyökerekbe továbbítják azokat, és ott különféle mikroorganizmusok segítségével kémiailag lebontják. Ennek a már-már „tudományos-fantasztikus” viselkedésnek valószínűleg nem a jótékony légtisztítás az elsődleges célja, hanem az, hogy a növény így tud hozzájutni saját maga számára hasznos anyagokhoz.
Az a kérdés azonban megválaszolatlan maradt, hogy a trópusi őserdőben honnan volt a levegőben annyi formaldehid, triklór-etilén, xilol, toluol vagy benzol, hogy evolúciós versenyelőnyt jelentett a hasznosításuk. Mindettől függetlenül nekünk jól jön ez a kis segítség a szobában.Legtisztito_szobanovenyek3Ha a kertészek által összeállított légtisztító növények névsorát összevetjük a hálószobába ajánlott növényekével, akkor – nem meglepő módon – jelentős átfedéseket találunk. A hálószoba növényeit ugyanis két csoportra oszthatjuk: légtisztítókra és illatukkal nyugtató, stresszoldó fajokra, mint a jázmin, a levendula vagy a gardénia.
A lakás levegőjének tisztítása tehát különösen az éjszakai pihenésnek teret adó hálószobában fontos. A fenti szobanövények beszerzése az év egyetlen szakában sem okozhat problémát, gondozásuk szintén gyerekjáték Kellemes látványt nyújtanak, tiszta, egészséges környezetet teremtenek, ami korunk civilizációs ártalmai mellett szinte megfizethetetlen!

(Barta)