Magyar_sikerek_a_shaolin_EB-n1

Magyar sikerek a shaolin Eb-n

Tizenhét ország közel háromszáz versenyzője vett részt a MOM Sportban rendezett első EWUF Shaolin Európa-bajnokságon. A kung fu egyik legősibb ágának képviselői – a harcművész, filmsztár Bruce Lee is a shaolin gyökerű Wing Tsun stílus követője volt – a háromnapos kontinensviadalon a formagyakorlatok (taolu) mellett a küzdelemben (qingda) is megmutatták tudásukat.
Ez utóbbi light contact rendszerben zajlott, azaz nem lehetett erőből támadni, a tiszta találatokat és a technikát díjazták pontokkal. Az akrobatikus elemekkel fűszerezett, technikai sorozatokból és különleges mozgásokból álló formagyakorlatok különösen látványosnak bizonyultak, nem véletlenül kaptak vastapsot a taoluk, amik összefoglalják a shaolin harcművészet tradícióit.
A legnagyobb, nyolcvanfős csapattal a magyarok neveztek, de a sportág legjobbjai közé tartozó oroszok és ukránok is szép számban képviseltették magukat a versenyen, amelynek fővédnöke Simicskó István volt. Nem véletlenül, hiszen a honvédelmi miniszter maga is harcművész, 5 danos Wing Tsun mester.
Magyarországon a kilencvenes évek elején az Egyesült Államokból akkoriban hazatérő Robert Lyons a kerepesi shaolin templomban néhány tucat tanítvánnyal tette le a sportág alapjait. Mára a versenyzők száma eléri a százötvenet, számos egyesületben közel ötszázan művelik a stílust, amelynek egyik legnagyobb alakja, a kínai shaolin templomban nevelkedő Shi Xing Hong a legősibb technikákat oktatta a magyar harcművészeknek.
Mindez szükséges volt ahhoz, hogy tavaly Grúziában a nemzetközi szövetség Budapestnek ítélje oda az Európa-bajnokság megrendezését – mondta Varga István, aki óriási megtiszteltetésnek, egyszersmind sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy a MOM Sport adhatott otthont a kontinenstalálkozónak. A Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség főtitkára kiemelte, hogy más stílusoknak ugyan már korábban is szerveztek Európa-bajnokságot, a shaolin azonban eddig kimaradt a sorból. Holott rengeteg a követője, világszerte ott van az öt legnépszerűbb kung fu irányzat között, egyebek mellett a mozifilmeknek köszönhetően.Magyar_sikerek_a_shaolin_EB-n2„Magyarországon az utóbbi években rengeteget fejlődött a shaolin kung fu, versenyzők terén is egyre jobban állunk. Vannak Európa-bajnokaink a felnőtt korosztályban, és rengeteg reménységünk a fiatalabbak között” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint az Európa-bajnokság újabb lökést adhat a sportág hazai elterjedésének.
A magyar válogatottak mindent megtettek ennek érdekében, hiszen a csapat nagyszerűen szerepelt. A gyermek, serdülő, ifjúsági, felnőtt és senior kategóriákban mind a formagyakorlatok, mind a küzdelmek után hat-hat alkalommal állhatott fel hazai versenyző a dobogó legfelső fokára, ami megfelelő motivációt jelenthet a fiatalok számára.
Nem véletlen, hogy a szövetség vezetői már a folytatáson gondolkodnak: nemcsak a következő shaolin Eb-t rendeznék meg, hanem Magyarországra hoznák az összstílus kung fu Európa-bajnokságot is. Méghozzá a MOM Sportba, amely a versenyzők és a sportág irányítói szerint is újfent nagyszerűen vizsgázott.

-os