Nyilt_nap_az_energiamegtakaritasrol

Nyílt nap az energiamegtakarításról

Az épületek energiafogyasztását nemcsak jelentős beruházásokkal, hanem az energiafelhasználás pontos mérésével és kiértékelésével, valamint a felhasználói szokások befolyásolásával is számottevően csökkenteni lehet. Ezen a felismerésen alapul az Európai Unió által támogatott Together projekt, amelyben hét közép-európai ország nyolcvanöt középülete, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat kilenc épülete vesz részt kísérleti jelleggel.
A Together keretében valamennyi közreműködő országban Energia Nyílt Napokat rendeztek, hogy bemutassák az érdeklődőknek az eddig elért eredményeket. A Hegyvidéken a polgármesteri hivatal nyitotta meg kapuit, ahol a látogatók dr. Horváth Miklós, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársának szakmai vezetésével tekinthették meg az épületben felszerelt „okosmérőket”, amik folyamatosan rögzítik egy-egy terület energiafogyasztását, valamint a tetőn működő napelemrendszer áramtermelését. A földszinti információs pult mellett kihelyezett monitoron pedig egy nap fogyasztási grafikonja követhető nyomon, amely jól szemlélteti, hogyan ugrik meg, vagy épp csökken az energiafelhasználás az egyes napszakokban.
Az épületenergetikával foglalkozó szakember elmondta, hogy a fogyasztói magatartás befolyásolásával átlagosan 10%-os energiamegtakarítást lehet elérni – ilyen arányú fogyasztáscsökkentést tűztek ki célul a Together projektben részt vevő önkormányzati épületekben is. Az internetes kapcsolattal is rendelkező „okosmérők” már hónapok óta adatokat szolgáltatnak a polgármesteri hivatalban, és ezek elemzésével sikerült feltárni néhány problémát.
A ház bizonyos részeit időnként túlfűtik, míg az irodák egy részében a résnyire nyitott ablakokon keresztül hosszú ideig áramlik be a friss levegő, ahelyett, hogy – az energiafogyasztás szempontjából előnyösebb módon – rövid, de intenzív szellőztetés történne. Előfordul, hogy azokban a helyiségekben is ég a villany, ahol épp nem tartózkodik senki, és az sem ritka, hogy a munkatársak nem kapcsolják ki az irodagépeket, hanem készenléti üzemmódban hagyják, így azok szükségtelenül fogyasztják az áramot.
Az önkormányzatot képviselő Hamza Zsófia projektmenedzser elmondta, hogy a programban részt vevő összes épületben a munkahelyi közösségekből alakult „energiakommandók” szakértők közreműködésével tárják fel az energetikai problémákat, és megoldási javaslatokat dolgoznak ki a felesleges energiafogyasztás visszaszorítására. A dolgozók motiválását játékos verseny segíti: tavasztól várhatóan őszig tart az épületek közti megméretés, aminek végén az energiával legjobban takarékoskodó közösségek jutalmat kapnak.

sz.