Sielni_tanulnak_az_ovodasok1

Síelni tanulnak az óvodások

Nemcsak a sízés alapjait, hanem a pályaetikettet, a viselkedési szabályokat is elsajátíthatták azok az óvodások, akik a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából részt vettek a Nanook Síiskola tanfolyamán. A több mint kétszázhúsz nagycsoportos teljesen biztonságos, sífelvonóval ellátott, műanyag borítású pályán gyakorolt.
„Az idén az Orbánhegyi, a Táltos, a Mackós és a Süni Óvoda csatlakozott a négy éve indult programhoz, amely mindig január közepétől március végéig tart. Az oktatás és a pályahasználat ingyenes a gyerekeknek, egyedül az eszközök bérlése kerül pénzbe, de a rászorulók esetében ezt is átvállalja az önkormányzat. Így azok is megismerkedhetnek a sportággal, akiknek egyébként erre nem lenne módja” – beszélt az előzményekről Pásztor Zsófia oktató.
A tíz alkalom, bár nem tűnik soknak, bőven elegendő az alapok megszerzéséhez. A kezdők megtanulnak kanyarodni, biztos lábbal lecsúszni egy kisebb lejtőn, megállni, és azt is elsajátítják, hogyan kell használni a felvonót, ami nélkül síelni sem lehet. A haladók pedig felfrissíthetik a tudásukat.Sielni_tanulnak_az_ovodasok2A foglalkozások nagyszerűen illeszkednek az óvodai fejlesztéshez, hiszen javítják az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, azokat a speciális mozgásokat, amiket „hagyományos” körülmények között nehezebb csiszolni. Mivel nagycsoportosokról van szó, ezek a készségek, képességek komoly mértékben hozzájárulnak az iskolaérettség eléréséhez, és kisiskolásként a beilleszkedés során, vagy például az írásórákon is hasznukat vehetik.
Az oktatók külön figyelmet fordítanak a szabályok átadására, a cél az, hogy a gyerekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a pályán. Pásztor Zsófia hangsúlyozta: a sízés örömeit igyekeznek megmutatni a kicsiknek, akik így kedvet kaphatnak ehhez a sportághoz, és felnőve természetesnek veszik majd a mindennapos mozgást.
Hogy ez mennyire így van, azt Réka néni, az Orbánhegyi Óvodák nevelője is megerősítette. Mint mondta, mindenki nagyon várja az órákat, a középsősök már arról beszélnek, hogy jövőre ők is jöhetnek. Kedvező visszajelzések érkeznek, a szülők szerint a tanfolyamnak köszönhetően valóban magabiztosabban, félelem nélkül síelnek a gyerekek.
Ezzel az ott jártunkkor éppen gyakorló óvodások is egyetértettek. Nóra büszkén mesélte, hogy le mer csúszni a lejtő legmagasabb pontjáról, Mátyásnak a sebesség, míg Zsombornak a sasmadár-pozíció tetszett a legjobban. A legbátrabbnak pedig Benedek bizonyult, aki kijelentette, hogy a sízés után a síugrást is megtanulja.

(-os)