szeSzelektaljunk_kreativan

Szelektáljunk kreatívan!

Az utcán szemetelni ciki – állítják azok a hegyvidéki fiatalok, akik részt vettek a „Szelektálj kreatívan!” elnevezésű interaktív vetélkedőn a MOM Kulturális Központban. A versenyen a diákok nemcsak tudásukról adtak számot, de az is kiderült róluk, hogy bolygónk védelmét valóban szívügyüknek tekintik.

Magyarországon a hulladék hány százaléka kerül lerakókra? Hány darab PET-palackot lehet átlagosan kiváltani a betétdíjas üveg használatával? Éves szinten hány tonna papírhulladék keletkezik hazánkban? Egy átlag magyar lakos egy nap alatt hány gramm háztartási hulladékot termel? A legtöbb felnőtt minden bizonnyal hosszas gondolkodás után sem tudna olyan jól válaszolni ezekre a kérdésekre, mint ahogy azt a XII. kerületi iskolások tették a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) és a Humusz Szövetség által szervezett „Szelektálj kreatívan!” elnevezésű szemléletformáló vetélkedőn.
„A kvízjátékot úgy állítottuk össze, hogy a gyerekek számára érdekes legyen. Az a tapasztalat, hogy ha valamelyik kérdésre nem tudják a választ, akkor utánanéznek, megjegyzik. A legfontosabb ugyanakkor az, hogy a kicsik számára mindez ne tanulás, hanem élmény legyen” – avatta be lapunkat a részletekbe Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője.
A fiatalok nemcsak naprakész tudásukról, de a környezetvédelem iránti elköteleződésükről is tanúbizonyságot tettek. Attilával, Balázzsal és Hangával a verseny közben beszélgettünk – éppen egy hatalmas rajzon dolgoztak.

– Mi készül? – kérdeztem a Zugligeti Általános Iskola negyedikes diákjait.

– Az a feladat, hogy tervezzünk egy bevásárlószatyrot vászonból. Úgy döntöttünk, répatáskát készítünk – mondta Balázs, aki beszéd közben követhetetlen sebességgel színezte a rajzot.

– Nehezek voltak a kérdések… Szerintetek is? – érdeklődtem.

– Nem annyira, nagyjából tudtuk a válaszokat. Igyekszünk odafigyelni arra, hogy védjük a bolygónkat. Az ózonréteg már eléggé ki van lyukadva, ezért tenni kell valamit! – szögezte le határozottan Balázs.

– Mit gondoltok azokról, akik az utcán eldobálják a szemetet?

– Elég cikisek szerintem! Azt hiszik, hogy menők, de egyáltalán nem azok. Én általában rászólok azokra, akiket szemetelni látok. Próbálom kedvesen elmondani nekik, hogy fontos vigyáznunk a környezetünkre. Persze, ha nagy és erős emberről van szó, akkor inkább csendben maradok, és felveszem utána a hulladékot – válaszolta Hanga.
A versenyen tizenhárom hegyvidéki iskola indult. A Virányos Általános Iskola csapata szerepelt a legügyesebben, de minden résztvevő értékes ajándékot kapott. A csomagokban napelemes robot, gumibelsőből készült pénztárca és elhasznált farmerből újragondolt papucs is rejtőzött.
„Az óvodákban és az iskolákban rendszeresen interaktív, az életkori sajátosságoknak megfelelő órákat tartunk. Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is elérjük. A kicsiknél sokkal könnyebb lefektetni az alapokat, amik aztán a mindennapjaik részévé válnak. Öröm látni a fiatalok nyitottságát, és azt, hogy igen nagy tudással rendelkeznek” – mondta Orendi Éva, az FKF edukációs csoportvezetője.
A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott projektet a MOMkult emeleti galériáján felsorakoztatott plakátok egészítették ki. A kiállított művek a zöld iroda „Pályázz kreatívan!” elnevezésű rajzversenyére készültek. A 10–14 éves művészpalántáknak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát kellett ábrázolniuk. A legjobban sikerült alkotások reprodukciói a XII. kerületi társasházakban is láthatók lesznek.
„Ezzel is szeretnénk felhívni a hegyvidékiek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtő használatára. Nagyon érdekes budapesti statisztika, hogy a szelektív gyűjtők felében kommunális hulladék van. Jó lenne ezen változtatni!” – hangsúlyozta Rózsa Zoltán.
A látványos műveken szlogenek is szerepeltek. Volt köztük vicces – „Itt állok és szelektálok” – meg elgondolkodtató is: „Vegyétek már észre, hogy beteg a Föld! A betegség neve civilizáció.”

BM