Viranyosi_Adamok_es_Evak

Virányosi Ádámok és Évák

Évek óta résztvevői a József Attila Színház Ádámok és Évák című gyermekszínjátszó-találkozóinak a Virányos Általános Iskola diákjai, akik immár negyedszer szerepeltek ezen a rendezvényen. Az előadandó darab témáját, mint mindig, most is a színház jelölte ki – az idén a balladák közül választhattak a felhívásra jelentkezők.
„Hosszas töprengés után a Kőműves Kelemen című népballadát választottuk. Sokat beszélgettünk a mondanivalójáról, a bűnről, az áldozatvállalásról. Hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek értsék és megszeressék azt a darabot, amit játszanak, azonosulni tudjanak vele. Különösen azért, mert a humoros előadások után egy tragikus, megrázó történetet akartunk hatásosan előadni” – mesélt az első lépésekről Garamszegi Judit, aki Móring Endréné segítségével állította színpadra a művet.
A próbákat novemberben kezdték el összesen huszonhatan. Eleinte nyolcan-tízen osztoztak a három főszerepen, csak az utolsó két hétben dőlt el, végül ki játssza az adott karaktert. Összesen ötven próba volt, amit Fila Balázs felügyelt. A színházi mentor már tavaly is segítette a munkát, ahogyan akkor, most is tanácsokat adott, elbeszélgetett a gyerekekkel a többi között arról, hogyan látja a néző a színészeket játék közben.
Mint Garamszegi Judit elmondta, már a darabválasztáskor eldöntötték, hogy szimbolikus mozgásokat is használnak az egyes történések megjelenítésekor, nagy hangsúlyt helyeznek a színpadi látványra, a jelképes hangzásvilágra. Ebben az ének, a hangszerek is fontos szerepet kaptak, a végleges forgatókönyvbe a gyerekek ötletei is belekerültek. Így állt össze az előadás, ami mindenben a csapat közös munkájának eredménye.
A tapasztalatok szerint az iskolai színjátszásnak köszönhetően a gyerekek magabiztosabbá válnak, szóbeli megméretések során sokkal bátrabban állnak a felnőttek elé, javul a mozgáskoordinációjuk, a beszédkészségük, a szociális gondolkodásuk és legfőképpen az önismeretük. Ezt szolgálják a próbák alatti improvizációs, szerep- és helyzetgyakorlatok, a szoborjátékok, a bizalmat építő feladatok. A gyerekek azokat az oldalaikat is megismerik, amik addig még előttük is rejtve maradtak.
„A bemutató előtt volt bennünk némi drukk, hiszen nem lehetett előre tudni, hogyan fogadja a közönség azt az egyedi látásmódot, ahogyan megpróbáltuk színre vinni a darabot. Játék közben azonban mindez elmúlt, a gyerekek önfeledten, nagy átéléssel játszottak” – vette át a szót Móring Endréné, aki elmondta, hogy a tapsból már tudták, sikerült átadni az üzenetet.
Ezt a zsűri is így gondolta, hiszen a Virányos Általános Iskola társulata aranydiplomát kapott, míg a Kőműves Kelemen feleségét alakító Peszlen Dóra a 264 gyerekszínész közül a legjobb alakításért járó fődíjat vihette haza. A hatodikos diák régóta szerette volna kipróbálni a színészetet, és most azonnal főszereppel debütált.
„Talán egy kicsit könnyebb a színészkedés, mint korábban hittem, egyedül a dobogórendszer és a magas színpad volt furcsa. Mivel a főpróbán nem vettem részt, ezekkel az előadáson találkoztam először, mégis minden jól sikerült, a közel hatszáz néző pedig csak még jobban felvillanyozott” – emlékezett vissza a fődíjas, hozzátéve, hogy a felkészülés során nem a szereplés, vagy a szöveg megtanulása jelentette az igazi nehézséget, hanem a rengeteg összehangolt mozgás, amit a színpadon kellett bemutatni.–
Ez utóbbi nem volt újdonság a másik főszereplő számára, hiszen a Kőműves Kelement megformáló Urbán Gergely sokadik alkalommal állt színpadon. Rendszeresen fellép az iskolai színielőadásokon, állandó résztvevője a mindig nagy sikert arató betlehemezésnek. A színjátszóversenyen harmadszor szerepelt, eddig inkább humoros mellékszerepekben.
„Szerettem volna végre nagyobb feladatot, ezért is örültem annyira a főszerepnek! Begyakoroltuk a tapsrendet is, amit aztán alaposan kiélveztünk, egyszer visszatapsoltak, ami nagyszerű érzés volt. De talán annál is jobb, amikor átvettük az aranydiplomát” – beszélt az élményeiről Urbán Gergely, aki eltökélte, hogy jövőre övé lesz az egyéni különdíj.
Egy másik díj elnyerésére ennél hamarabb is esélye lehet, ugyanis a Virányos az idén is benevez a Weöres Sándor Országos Diák Színjátszófesztiválra. Tavalyelőtt sikerült továbbjutniuk a budapesti fordulóból a területibe, a Kőműves Kelemennel viszont megcélozzák az országos döntőt.

M.