Bokretaunnep_a_Zugligeti_Altalanos_Iskola_uj_epuleten1

Bokrétaünnep a Zugligeti Általános Iskola új épületén

Az egykori Fácán vendéglő épületének megújításával és ahhoz kapcsolódóan egy új szárny kialakításával a duplájára bővül a Zugligeti Általános Iskola. A már szerkezetkész épületszárnyban bokrétaünnepet tartott a Hegyvidéki Önkormányzat.

„Az elmúlt években Bernyák Adrienn igazgató vezetése alatt rendkívül keresett lett a Zugligeti Általános Iskola. A régi iskolaépület már majdnem minden zugában tanítanak, így mostanra elengedhetetlenné vált a bővítés” – beszélt a nagyszabású beruházás hátteréről Pokorni Zoltán abból az alkalomból, hogy a hagyományok szerint bokrétát, pontosabban egy szalagokkal díszített fácskát helyeztek el ünnepélyesen a szerkezetileg lényegében már kész új épület tetején.

A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa-program keretében kapta meg az államtól a Fácános vagyonkezelési jogát, és a kormány biztosított forrást arra, hogy a területen található értékes épületeket megmentsék a pusztulástól. Az egykori Fácán vendéglő épületének átalakításával és bővítésével a helyszűkével küszködő Zugligeti iskola újabb területet kap. A régi iskolaépületben az alsó tagozat működik, míg az új tömbbe a felsősök költöznek, a tervek szerint már jövő szeptemberben.
Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy míg régebben minden évfolyamon csak egy-egy osztály volt a Zugligetiben, a jelentkezők növekvő száma miatt 2014 óta minden esztendőben párhuzamosan két első osztály indul. A tanulói létszám mára több mint a duplájára nőtt, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a régi iskolaépülettel szemközt régóta üresen álló, sokáig funkcióját kereső egykori Fácán vendéglő épületében teremt további helyet az intézmény számára.
„A Normafa látogatóközpontjának kialakítása mellett jelenleg ez a Hegyvidéki Önkormányzat legnagyobb beruházása” – emelte ki Váczi János alpolgármester. Míg a Hegyvidéki Kulturális Szalon új otthona mintegy 600 négyzetméteren jött létre, a Zugligeti iskola közel 3500 négyzetméterrel bővül. Ehhez több mint 330 tonna betonacélt, majdnem 60 tonna szerkezeti acélt és 3800 köbméter szerkezeti betont használnak fel – érzékeltette a fejlesztés mértékét.
Az egykori Fácán vendéglő épületében és a hozzá kapcsolódó szárnyban nyolc osztálytermet, két csoporttermet, két szakelőadót, könyvtárszobát, 15x30 méteres tornatermet, gyógytornatermet, ebédlőt és melegítőkonyhát alakítanak ki a kivitelezők. Az új tömb akadálymentesen is megközelíthető és bejárható lesz, a szinteket a lépcsőkön kívül egy lift köti majd össze.
Az új épület különlegessége a természettudományi labor, a jól felszerelt informatikaterem, valamint az alkotóműhely, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaival közösen tarthatnak foglalkozásokat – szólt a részletekről Bernyák Adrienn igazgató. Ezeken az órákon lehetőség nyílik az úgynevezett STEAM-módszer alkalmazására, amelynek lényege, hogy tárgyak alkotása teszi könnyebben érthetővé a reál és természettudományi tantárgyakhoz kapcsolódó elméleti ismereteket.
A „Zugliget ősmagjának” nevezte a fejlesztési helyszínt Nagy Gergely építész. A tervező felidézte, hogy az egykori Jäger-majorság a 19. században vigalmi központtá alakult át: a korszak sokat foglalkoztatott építésze, Hild József tervei szerint készült el a szálló és a vendéglő ma is álló, de az elmúlt évtizedekben rendkívül lepusztult épülete. A hajdani Fácán vendéglő tömbje az 1920-as években esett át nagyobb átalakításon – a mostani felújítás során külsőleg ezt az állapotot rekonstruálják.
„Olyan épület kialakítása a cél, ahol otthonosan érzik magukat a gyerekek – mondta az építész. – Olyan közösségi tereket kívánunk létrehozni, amik nemcsak a tanórák közti kényszerű időtöltés, hanem az együttlét színterei lehetnek. A tágas aula, például, kiváló lehetőséget nyújt a közös tevékenységekhez.” Nagy Gergely említést tett arról is, hogy a kertet minden oldalról és szintről meg lehet majd közelíteni, ami a gyönyörű természeti környezettel való kapcsolatot erősíti.

z.