Feny_a_fenykepeken1

Fény a fényképeken

A fotó hónapja alkalmából tizenöt művész alkotásaiból nyílt tárlat a Galéria 12-ben. A megnyitón Kovács Lajos alpolgármester kihívások előtt álló szakmának nevezte a fotóművészetet. „Néhány évtizede fotózni, filmet készíteni még a kiváltságosok lehetősége volt, manapság a telefonjával bárki tud képet felvenni, filmet forgatni, és ebben a hihetetlen »médiazajban« kell a fotóművésznek olyan művet létrehoznia, amire az emberek felfigyelnek” – mondta.
Feledy Balázs művészeti író kissé ironikusan említette, hogy miközben a festészetről, a zenéről, a költészetről egy-egy napon emlékezünk meg az évben, a fotózást egy hónapon át ünnepeljük. „A fotó szárnyal, a fotó tarol, fotó alapján szerezzük képi benyomásaink túlnyomó többségét, és nehéz megvonni a művészet határvonalát – fogalmazott. – A fotográfiai események vonzzák a közönséget, gondoljunk a World Press fotókiállításra, vagy a természetfotókra! A fotó popularitása kitágult a befogadás és a készítés oldaláról is, a digitális technika és a számítógéppel való összefonódás révén. A photoshop-programok használatának korában néha kétségeink vannak, hogy hagyományos értelemben vett fotográfiát látunk-e.”fényFeny_a_fenykepeken2A Galéria 12-ben kiállítók többsége a fotózás mellett a képzőművészet egyéb ágaiban is alkot. A mostani válogatás témája a fény, a fény jelentésének kiemelése a képeken, fekete-fehérben, színesben vagy barnás tónusban, manipulálatlanul, dokumentum- vagy természetfotókon. Feledy Balázs nagy átéléssel, beleérzéssel elemezte a készítők fotóhoz való közelítésének változatosságát, a képek által tükrözött különböző viszonyulását, ízlését, humorát.
A kiállító alkotók: Aknay Tibor, Alapfy László, Ilku János, Kádár Katalin, Kecskeméti Kálmán, Maczkó Erzsébet, Nagy Albert, Németh Andrea, Rainer Péter, Simon Csilla, Szabó Endre, Szamos Iván, Szél Ágnes, Tahin Gyula, Tóth József Füles.

B. A.

 

A kiállítás megtekinthető: december 8-ig mindennap (kivéve vasárnap) 16.00–22.00 óráig. Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár, XII., Hajnóczy József utca 21.