A_hosszu_elet_titka

A hosszú élet titkai

Korán kell kelni, sokat mozogni, és mindig találni magunknak valamilyen hasznos elfoglaltságot – egyebek közt ezeket tanácsolja mindenkinek a 100. születésnapját nemrégiben ünneplő Deák Istvánné, akit otthonában köszöntött fel Kovács Lajos alpolgármester és a polgármesteri hivatal népjóléti irodáját vezető Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese. Az idős hölgy tőlük vehette át a Hegyvidéki Önkormányzat ajándékait és azt az emléklapot, amit Orbán Viktor miniszterelnök írt alá.
Deák Istvánné 1956-ban, a forradalom előtt egy nappal költözött Budapestre, akkor került ugyanis munkahelye, az állami gazdaságok minisztériuma Kecskemétről a fővárosba. Először az Országház mellett, majd évtizedeken keresztül a Lóránt utcában lakott, tíz éve él a Németvölgyben. Azért jött ide, hogy közelebb legyen lányához, aki naponta meglátogatja.
„Sokan csodálkoztak, hogy a harmadik emeletre költözöm egy lift nélküli házban, de úgy voltam vele, amíg segítség nélkül tudok járni, ez nem lehet akadály. Akár naponta háromszor lementem, vásárolni, postára, vagy csak sétálni, aztán pár éve volt egy műtétem, azóta inkább itthon maradok” – mesélte az ünnepelt, aki elmondása szerint az életmódjának és a jó géneknek köszönheti kiváló egészségi állapotát.
„Nagymamám kilencvennyolc évesen még maga szedte fáról a cseresznyét, én pedig mindig figyeltem arra, hogy egészségesen éljek, szerencsére sosem voltam beteg. Fiatalkoromban versenyszerűen tornáztam, Kecskemét bajnoka voltam; azért nem mentem a TF-re, mert közben megházasodtam. Az egyik kis dédunokám meg is szokta kérdezni, tudok-e még hidat csinálni” – mondta nevetve.
Amióta nyugdíjas, még többet olvas, sportközvetítéseket néz a televízióban – csak a focit nem szereti. Két gyermeke, öt unokája van, és karácsonykor még egy oka lesz ünnepelni: akkor születik meg a hatodik dédunokája.

sm.