Jelenlet_a_vilagban

Jelenlét a világban

Növények, őszi levelek, fák, tükröződés, vízpart, madarak, hegyi kecskék – elsősorban a természetről mesélnek alkotásaik segítségével mindazok, akik beküldték pályaműveiket az idei Sérült Fiatalok Fesztiválja kapcsán közzétett felhívásra. A gyerekek konfliktusoktól mentes, lírai, érzelemgazdag világot teremtettek képeiken, amelyekből november 30-ig kiállítás látható a Jókai Klubban. Míves darabok jutottak a vitrinekbe is: szőtt tarisznyák, párnák, hasznos tárgyak, harmonikus színvilágú mintákkal.
„A műalkotás az alkotó láthatóvá váló öntudata, világnézete, személyisége, személyes nyom, jelenlét a világban – fogalmazott a megnyitón Bakos Tamás, a zsűri elnöke, az ELTE Vizuális Nevelés Tanszékének tanszékvezető tanára. – Ezt a jelenlétet szorgos irányító kezek, tanárok segítették. A művészet az életről szól – mi másról is szólhatna –, amelynek mindenki számára egyformán szépnek kell lennie.”
A Sérült Fiatalok Fesztiválját és a hozzá kapcsolódó tárlatot tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Jókai Klub. A programot szervező Katona Zsuzsa elmondta: „Szeptemberben felhívást küldtünk a sérült gyerekeket oktató nyolc budapesti iskolának, és kértük, pályázzanak hat–tizennyolc éves korú tanítványaik által készített képzőművészeti, iparművészeti alkotásokkal. A gyerekek és a tanárok egyaránt lelkesek voltak, sok munkát kaptunk.”
Ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta a szervezést, így a díjazás mellett a gyerekek díjkiosztó ünnepségre való szállítása is lehetővé vált. A résztvevők vidám hangulatáról Rutkai Bori és bandája gondoskodott.
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője köszöntötte a megjelenteket. „Az itt kiállított művekben az alkotók szívét-lelkét vélem felfedezni, ahogyan ők látják a szivárvány színeit, a tájat, a gyümölcsöket, a virágokat – mondta. – Hála és köszönet az élményért, amellyel megajándékoznak bennünket, nézőket!”

Balajthy Anna