Masokon_segitenek_most_oket_unnepeltek

Másokon segítenek, most őket ünnepelték

Minden évben a szociális munka napja alkalmából köszönti a Hegyvidéki Önkormányzat a szociális és gyermekjóléti ágazatban dolgozókat. Az idén közel kétszázan vettek részt a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen. Ők azok, akik az emberi méltóságot mindenkor tiszteletben tartva segítenek a rászorulókon, a bajbajutottakon, legyenek azok gyerekek, fiatalok vagy idősek – méltatta az ünnepelteket a megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester.
Az elmúlt időszak történéseit felidézve elmondta, hogy az önkormányzat decemberben Druskóczi Tündét nevezte ki a Hegyvidéki Szociális Központ élére, január elsején Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese vette át a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának irányítását, míg Szick Zsuzsanna újabb öt évig irányíthatja a szakmai munkát a Svábhegyi Bölcsődében. Új helyiséggel bővült a családsegítő központ Félsziget Klubháza, amely így az eddigieknél is jobb körülmények között fogadhatja a rászorulókat.
A Svábhegyi Bölcsőde modernizációjára, bővítésére két európai uniós pályázaton nyert támogatást az önkormányzat. Az energetikai fejlesztés részeként napelemrendszer épült, elkészült a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje. Jelenleg az épület bővítése zajlik, ennek eredményeként negyvennyolccal nő a bölcsődei férőhelyek száma. A munkálatok idején a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsőde fogadja a gyerekeket és a Svábhegyi Bölcsőde munkatársait.
Fonti Krisztina külön is kiemelte a támogatott lakhatás elindítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával történő megállapodás értelmében a Németvölgyi úton kialakított lakásokban nyolc fogyatékkal élő felnőtt kap majd minden igényt kielégítő elhelyezést. Bővül a fejlesztő napközi otthon, a tervek szerint a meglévő mellett egy új épület létesül.
Várhatóan 2019. első negyedévében az egykori okmányiroda helyiségeiben – a már évek óta nagy sikerrel működő szekszárdi után – megnyílik az ország második Ízlelő étterme. A színvonalas vendéglátóhely különlegessége, hogy kizárólag megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő dolgozókat alkalmaz.
Az alpolgármester arról is beszélt, hogy egyre inkább felértékelődnek a szépkorúakat támogató programok és a Hegyvidéki Szociális Központ munkája. Ezeket egészíti ki a nemrég szintén új épületbe költöző Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely számos hasznos programot kínáló közösségnek biztosít helyet.
Szintén a nyugdíj utáni évek megkönnyítéséhez, boldogabbá tételéhez járul hozzá az ismét meghirdetett Otthon megöregedni pályázat. A program keretében elvégzett átalakításoknak – például az akadálymentesítésnek, vagy a fürdőszoba kényelmesebbé tételének – a célja, hogy az idős emberek életük végéig saját lakásukban maradhassanak, ne kelljen öregek otthonába, szociális intézménybe költözniük.
Az ünnepség következő részében a Nemadomfel Együttes szórakoztatta a résztvevőket. Az integrált zenekar szólistái kivétel nélkül mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott vagy látássérült előadók. Vastapssal kísért műsorukban közismert slágerek és saját szerzemények is elhangoztak.
Zárásként Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina önkormányzati elismeréseket adott át a munkájukkal példát mutató dolgozóknak. A Hegyvidék Szociális Ellátásáért Díjat kapott a fejlesztő napközi otthont huszonhárom éve vezető Sándorné Erdélyi Judit. Mint elhangzott, munkájának egyik kiemelkedő eredménye, hogy a 35 férőhelyes intézmény több országos és nemzetközi fogyatékosügyi konferenciának, szakmai nyílt napnak biztosított helyet.
Gyermekjóléti Ellátási Díjat vehetett át a Zugligeti Bölcsődében 1992 óta csecsemőgondozóként, majd szakgondozóként dolgozó Babos Ferencné. Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek a Hegyvidéki Szociális Központ gondozói, Simonits Istvánné és Mitiner Gáborné, valamint a Krisztinavárosi Bölcsőde munkatársa, Jakobenszky Jelena. Nyugdíjba vonulása alkalmából virággal köszöntötték Hanish Erzsébetet, aki a családsegítő és gyermekvédelmi központ alapítójaként, majd vezetőhelyetteseként huszonhét évet töltött el a kerületi gyermekvédelem területén.

MM.