Megujult_az_Ugocsa_utcai_haziorvosi_rendelo1

Megújult az Ugocsa utcai háziorvosi rendelő

Félidejéhez érkezett az önkormányzat Hegyvidéki Rendelőfelújítási Programja. A most átadott Ugocsa utcai háziorvosi rendelő már a hatodik a sorban.

„A tavaly elindított rendelőfelújítási programunk közepénél járunk: hat helyszín már megújult, 2020-ig pedig a fennmaradó hatot kívánjuk rendbe tenni” – adott helyzetjelentést a Hegyvidéki Önkormányzat nagyszabású egészségügyi beruházássorozatáról Pokorni Zoltán polgármester az Ugocsa utca 6/b szám alatti háziorvosi rendelő átadása alkalmából.
A hely teljes átalakításon esett át, a munkálatok idején a Böszörményi úti ideiglenes rendelőben fogadták betegeiket az orvosok. „Ez az átmeneti állapot nagyjából két hónapig tartott, de egy nappal sem tovább, mint ahogy terveztük: a kiváló szervezésnek köszönhetően időben kész lett a beruházás” – dicsérte a polgármester kollégái munkáját.
Váczi János alpolgármester arról beszélt, hogy a fejlesztés során megszépült a váró, valamint megújultak a vizesblokkok, köztük az akadálymentes illemhely. A kivitelezők kicserélték a rosszul szigetelő homlokzati nyílászárókat, valamint az összes belső nyílászárót, a rendelőhelyiségek hangszigetelt ajtókat kaptak. Korszerűsítették az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert, továbbá mindenütt megújították a burkolatokat. A váróban új széksorokat, asztalokat helyeztek ki, az orvosi szobákat beépített szekrényekkel szerelték fel, ezzel együtt pedig az orvosok is újakra cserélték saját bútoraikat.Megujult_az_Ugocsa_utcai_hazi_orvosi_rendelo1„Minden rendelő más-más adottságú, így a felújítások során eltérő problémákat kell megoldani, a lényeg azonban a végeredmény: a Hegyvidéken mindenkinek ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kell kapnia!” – hangsúlyozta Fonti Krisztina alpolgármester.
Hozzátette, hogy az Ugocsa utcai rendelőben is olyan változtatások történtek, amik egyszerre szolgálják a betegek és az ott dolgozók komfortját. Megszűnt egy kihasználatlan öltözőfülke, hogy az egyik rendelőhelyiség – ahol két orvos dolgozik – kibővülhessen. A dolgozók szociális blokkja szintén átépült, kis teakonyha létesült az étkezéshez.
„A korábbi években is sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassunk, de ami most megvalósult, az álmaink netovábbja” – fogalmazott dr. Várhegyi Krisztina. A háziorvos elmondta, hogy huszonegy éve dolgozik az Ugocsa utcai rendelőben, amelynek a helyiségeit a kezdetekben még a mentőszolgálattal közösen használták. Az akkori, zsúfolt állapot nem biztosított ideális működési körülményeket, a problémákat pedig csak tetézte, hogy 1997-ben gázrobbanás történt a társasházban, ami miatt náluk is megrongálódtak a nyílászárók.
A doktornő úgy gondolja, mostanra európai színvonalú lett a rendelő, és ezzel a véleményével nincs egyedül, a betegek is hasonlóképpen értékelik az átalakítás eredményét. Barátságosak a szobák, megszűnt a zsúfoltság, a dobozokban felhalmozott iratok helyett végre világos, rendezett, tágas terek fogadják az érkezőket, akik nincsenek kevesen: a két rendelőhelyiségben működő három praxis összesen közel négyezer ember ellátásáról gondoskodik.

sz.