A_Normafa_nev_is_vedelmet_kapott

A Normafa név is védelmet kapott

A Normafa név engedélyhez kötött használatáról, a kutyák pórázon sétáltatásának szabályairól, egy új közösségi barkácsműhely kialakításáról, valamint állami ingatlanok cseréjéről, átvételéről is tárgyalt novemberi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

Már nemcsak a Normafa, ez a különleges természeti adottságú hegyvidéki terület, hanem annak elnevezése is védelmet élvez. Az önkormányzat jelképeiről szóló rendelet módosításával ezentúl a Hegyvidék mellett a Normafa nevet is kizárólag képviselő-testületi engedéllyel használhatják a magánszemélyek, jogi személyek és egyéb szervezetek az elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához.
„Sok időt, energiát és költségvetési forrást fordít az önkormányzat a Normafa rendbetételére, ezért indokolt, hogy kontrolláljuk a névhasználatot” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a legutóbbi testületi ülésen. Hozzátette, hogy a rendeletmódosítás nem érinti azokat, akik korábban vették fel a Normafa nevet, nekik nem kell névhasználati engedélyt kérniük.
Azok számára, akik újonnan igényelnék a Hegyvidék vagy a Normafa nevet, könnyebbséget jelent, hogy már nemcsak abban az esetben nyújthatják be kérelmüket, ha állandó lakhelyük, székhelyük, telephelyük vagy fióktelepük van a XII. kerületben, az is elegendő, ha itt végzik tevékenységüket. További újdonság a rendeletben, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat egyedi jelzését (logóját) – amin a János-hegyi kilátó fehér színű épülete, valamint a környező hegyek sziluettje látható – a címer, a zászló, a díszzászló és a lobogó mellett ugyancsak megemlítették az önkormányzati jelképek között.
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletben is jóváhagytak néhány módosítást a képviselők. A szankcionálható tevékenységek körébe vonták a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek telken belüli, zajjal járó éjszakai üzemeltetését, valamint a kutyák póráz nélküli sétáltatását, amennyiben arra közterületen, nem kijelölt futtatóban kerül sor.
Elfogadták a Hegyvidéki Önkormányzat költségvetésének első hét havi teljesítésének beszámolóját. A polgármester kiemelte, hogy a tervezett bevételek időarányosan teljesültek, a kormány is időben átutalta a Normafa-program végrehajtásához szükséges forrásokat.
Lakossági kezdeményezésre várhatóan jövő tavasszal közösségi barkácsműhely nyílik a Hertelendy és az Ugocsa utca sarkán. Üzemeltetéséről az önkormányzat döntése értelmében a Virányosi Közösségi Ház gondoskodik.
A képviselő-testület két újabb emléktábla állításához adta hozzájárulását. Dienes Valéria táncpedagógus, koreográfus, filozófus, író, az első magyar professzornő tiszteletére a Krisztina körút 5. szám alatti épületen helyeznek el táblát, ahol egykor az általa alapított orkesztikai, azaz mozdulatművészettel foglalkozó iskola működött. A hajdani Remetéhez címzett vendéglő helyén, a jelenlegi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika falán Görgei Artúr honvéd tábornoknak állítanak emléket, aki 1849. május 4. és 6. között onnan irányította a Buda várának visszafoglalásáért vívott ostromot.
A testület támogatta, hogy az önkormányzat cserélje el a Jókai-kertben található területrészét a Normafánál lévő, elbontandó Budai Sport Hotel ingatlanának tulajdonjogára, ahol a vagyonkezelés jogát már korábban megkapta az államtól. A Jókai-kert egészét a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kezeli, miközben a terület egy része – benne a romos állapotú Steindl-villa – XII. kerületi tulajdonban van. Az ingatlan cseréje most egy kormányhatározattal valósulhat meg.
A Normafa-program keretében az önkormányzat az egykori zugligeti villamos „új” (1903-ban átadott) végállomás-épületét és annak környezetét is rendbe tenné. A műemlék épület két telken áll, ezek közül az egyik az állam tulajdonában van, az önkormányzat csak vagyonkezelő – a kerület ezért az ingatlan tulajdonba vételét kezdeményezi. Pokorni Zoltán elmondta, a tervek között szerepel a telente ideiglenesen működő jégpálya fejlesztése, hogy a nyitott pályát a téli hónapokban állandó jelleggel használhassák a korcsolyázni vágyók.
A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai fejlesztési területe és a mellette lévő park közös, állami és önkormányzati tulajdonban van, ezért a képviselő-testület még szeptemberben kezdeményezte ennek megszüntetését és a telekújraosztást a jelenlegi használatnak megfelelően. Az egyetem által használt rész az állam, a park pedig a XII. kerület kizárólagos tulajdonába kerülne.
A sportterület és a közpark négyzetméterárának meghatározása a korábbi döntés szerint igazságügyi szakértő bevonásával történt volna, időközben azonban megállapodás született az árakról, amiket mindkét fél értékbecslői elfogadhatónak tartanak. A park értékét négyzetméterenként 23 ezer, a sportterületét pedig 109 ezer forintban határozták meg, így az értékkülönbözet elszámolásával mintegy 470 millió forint bevételhez juthat az önkormányzat.

z.