Bach-dallamokkal_a_lelegeztetogepert

Bach-dallamokkal a lélegeztetőgépért

A Bethesda Gyermekkórház lélegeztetőgépére gyűjtenek adományokat a szervezők a jövő évi Bach Mindenkinek Fesztiválon. Az immár az egész Kárpát-medencét átölelő rendezvénysorozat programját a Hegyvidéki Kulturális Szalonban ismertették.

Minden egy hétköznapinak tűnő utcazenéléssel kezdődött. Dale Henderson amerikai csellista 2010. március 21-én úgy ünnepelte meg Johann Sebastian Bach születésnapját, hogy New York egyik forgalmas vasútállomásán előadta a zeneszerző műveit. A muzsikus becsukta hangszere tokját, hogy jelezze: nem magának akar pénzt gyűjteni, csak Bachot akarja népszerűsíteni. A koncertből világra szóló mozgalom kerekedett, amely a Bach in the Subways nevet kapta.
Az évek múlásával egyre többen csatlakoztak a zenész kezdeményezéséhez. Idehaza Kovács Zalán László tubaművész hívta életre a Bach Mindenkinek Fesztivált, amelynek a sikerét jól mutatja, hogy jövőre már az egész Kárpát-medencében felcsendülnek a német zeneszerző géniusz dallamai.
Jövő márciusban, 18-a és 24-e között több ezer kiváló zenész részvételével köztereken, kulturális intézményekben, koncerttermekben, templomokban szól majd a muzsika. A fesztivál ezúttal karitatív célt is képvisel: a határokon belüli rendezvényeken szervezett adománygyűjtés révén új lélegeztetőgéphez juthat a Bethesda Gyermekkórház. Az erről szóló megállapodást a Hegyvidéki Kulturális Szalon galériatermében írták alá a felek.
„Örömmel tölt el, hogy együtt segíthetünk azokkal a gyerekorvosokkal, akiknek az egész életét az életmentés tölti ki. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a nagy munkához egy kicsit mi is hozzájárulhatunk” – fogalmazott Kovács Zalán László, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója.
„A gyermekkórház főigazgatójaként megtanultam, hogy az emberek jók. A mostani adománygyűjtés különösen közel áll a szívünkhöz. Az egészségügyi dolgozók között rengeteg a zenerajongó; Bach nekem is sokat jelent. A légzés nem csak a zenében lényeges. Gyermekintenzív-gyógyászként tudom és látom, mekkora jelentősége van a levegőnek főleg azoknál a gyerekeknél, akik nem jutnak hozzá. A lélegeztetőgép ezért is fontos” – fejezte ki köszönetét Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház irányítója.
„Büszkék vagyunk, hogy a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely azért épült, hogy a hegyvidéki polgároknak kulturális kikapcsolódást nyújtson, ilyen nagyszerű rendezvénynek és ilyen fontos adománygyűjtő akció bejelentésének lehet a helyszíne” – mondta Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester, aki azt is hozzátette, hogy legutóbb mintegy négyezren vettek részt a Bach Mindenkinek Fesztivál XII. kerületi programjain.
Mintegy a fesztivál ízelítőjeként a Hegyvidéki Kulturális Szalonban egy napig minden Bachról szólt. A zeneszeretőket izgalmas programok, nagyszabású gálakoncert és egyéb érdekességek várták. Egyebek mellett megtudtuk, hogy Bach abban a hitben élt, magyar származású – ükapja, Vitus pékmester ugyanis lutheránus vallása miatt Magyarországról menekült Türingiába. A kutatók azonban később kiderítették, hogy csupán visszatelepülésről volt szó; a családi gyökerek egy kis közép-németországi faluba, Wechmarba vezetnek.
A gálakoncertet felkonferáló Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Bach Mindenkinek Fesztivál háziasszonya arra kérte a résztvevőket, hogy ne lepődjenek meg, ha pókok is csatlakoznak a műsorhoz. A Miami Egyetem kutatói ugyanis bebizonyították, hogy ezek az ízeltlábúak is imádják Bach zenéjét… A koncert elején még voltak, akik óvatosan a plafont és a sarkokat kémlelték, ám hamarosan bebizonyosodott: Bach dallamai még az araknofóbiára is gyógyírt jelentenek.

BM.

 

Az adománygyűjtésről és a Bach Mindenkinek Fesztivál programkínálatáról a www.bachmindenkinek.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.