Egy_ritmusra1

Egy ritmusra – tánc minden korosztálynak

A történet 1997-ben kezdődött. Akkor, amikor Seregi László koreográfus és Szirtes Tamás rendező az Oliver! című musical színreviteléhez csak nehezen talált olyan gyerekeket, akik érzik ezt a műfajt. Négy évre rá a hiányt pótolandó alapította meg Sárközi Gyula balettművész a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolát Pesten, amely rövid időn belül nagy elismerésre tett szert. Az innen ingázó szülők nagy örömére három éve a Hegyvidéken kapott helyet az iskola Budai Stúdiója. Az idén még november végéig jelentkezhetnek tánctanításra a gyerekek, sőt, balettra a felnőttek is.

Óvodások előkészítő, játékos foglalkozása az egyik órán. Kisiskolások alap-sztepptánclépései a másikon. Klasszikus balett zongoraszóra, színházi fellépésre készülő nagyobbak a többi csoportban. Profi tanárok, fegyelmezett, egyúttal jókedvű növendékek, óvodáskorúaktól a gimnazistákig. Ezt látja a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolába betérő idegen, és azonnal érzi, hogy nem szokványos közegbe csöppent.
Bármennyire is nagy az igény a közönség részéről a musicalre, ma Magyarországon a Madách az egyetlen táncművészeti iskola, ahol komoly musicaltáncképzés folyik. A 2001-ben induló intézmény nem véletlenül részesült EuroPAS-díjban. Élén az alapító, Sárközi Gyula áll, aki a Magyar Állami Operaház magántáncosa és balettmestere volt, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola docense és a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője.
„Komplex képzésben modern, klasszikus és musicaltáncot tanítunk heti kétszer kilencven percben az iskolás korosztálynak – mondja Sárközi Gyula. – A musical komoly ritmikára épül, ami közel áll a magyar néptánchoz, így mi annak ritmikai gazdagságára építjük az amerikai sztepptáncot is. Utóbbit szabadon választhatják a gyerekek. Bár kemény munka folyik, a növendékek csodálatosan veszik az akadályokat, óriási koncentrálással és odafigyeléssel. Az óvodásokat a heti kétszer ötven perces órák arra is rászoktatják, hogy majd az iskolában fegyelmezetten üljék végig a tanórákat. Azt pedig szintén megtanulják, hogy a befektetett munkának értéke van.”Egy_csengo_hang_szol_reank2A tanulókat a tánc szeretetén túl az is hajtja, hogy egyértelműen látható a végcél: fellépni valamelyik nagy színházban, például a Madách színpadán (József és a színes, szélesvásznú álomkabát, Jézus Krisztus Szupersztár, Mary Poppins, Macskák jubileumi előadása). Hasonlóan inspiráló, hogy közülük többen szerepelhetnek az Operettszínház (Ének az esőben), vagy a Pesti Magyar Színház (A muzsika hangja, Valahol Európában) darabjaiban.
Az iskolának önálló előadásai is vannak – Bogármese, Pán Péter, Diótörő, Gulliver a törpék országában –, amelyeket Budapesten a RaM Colosseumban, valamint vidéken több helyszínen is bemutatnak, professzionális színvonalon. Természetesen mindenki számot adhat tudásáról félévente a Stefánia Palotában, ahol a táncórákon tanult koreográfiákat adják elő.
A 2001-ben Terézvárosból induló, majd 2003-ban Zuglóba, az Angol utcába áttelepülő tánciskola közel ötszáz diákja Budapest minden részéből érkezett, így Budáról is. „Sok budai szülő egy idő után egyszerűen nem bírta, hogy hétköznap Zuglóba járassa a gyermekét. Volt, aki letette az autóját, és taxiba szállt, hogy időben odaérjenek a délután négy órakor kezdődő órára, mert taxival a buszsávban gyorsabban át tudtak vágni a bedugult városon. Egy idő után többet költött erre, mint az iskolára – magyarázza az alapító, hogy miért született meg a terv: Budán is legyen tánciskola. – Pályázat útján nyertük el a Beethoven utcai épületet. Nagy öröm számunkra, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat befogadott minket!”
Jelenleg közel 150 tanítvány jár a két 140 négyzetméter nagyságú táncteremmel rendelkező stúdióba, és november végéig maximum további 50 diákot tudnak még fogadni a csoportokba. Sőt, ugyancsak novemberben újraindul a felnőttek balettképzése.
„Itt is nagyon jó közösség alakult ki – meséli Kun Elvira, a Budai Stúdió vezetője. – Most izgatottan készülnek – még a folyosón is ezt gyakorolják – a Webber 70! gálára, a Sportarénában megrendezendő nagyszabású műsorban együtt szerepelnek az Angol utcai gyerekekkel. Újdonság, hogy októberben megkezdődött az előkészítő gimnasztika óvodások részére, míg novemberben újraindítjuk a felnőtteknek szóló balettórákat, mert budai iskolánkban minőségi infrastrukturális hátteret sikerült kialakítani. Az óvodásoknál a legfiatalabb növendékünk 4 éves, a felnőttbalettcsoport legidősebb növendéke pedig 65 éves volt – így bátran állíthatom, hogy bármely korosztálynak, amelyik kedvet érez a tánchoz, helye van nálunk!”
Budán ugyanazok a tanárok tanítanak, mint az anyaintézményben. Ha valaki hivatásának szeretné választani a táncot, lehetősége van arra is, hogy az Angol utcai épületben, szakgimnáziumi keretek közt, magasabb szintre fejlessze tudását. Érdeklődni Kun Elviránál lehet a +36/70-453-1329-es számon, informálódni pedig az mmti.hu weblapon. Az interneten (youtube-on, Facebookon, Instagramon) pedig számtalan beszámoló látható az iskola életéről és a fellépésekről.

V. K.