Fejlesztesek_a_Svabhegyi_Bolcsodeben

Energetikai fejlesztések a Svábhegyi Bölcsődében

Pályázati támogatások felhasználásával az év egyik legfontosabb önkormányzati beruházása zajlik a Svábhegyi Bölcsődében. Az energetikai felújításnak köszönhetően jelentősen csökken majd az üzemeltetés költsége. A KEHOP-5.2.9-16-2016-00092 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde és a Fekete István Általános Iskola energetikai fejlesztése” című pályázat keretében a csoportszobákban, a fürdőszobákban, az irodákban, a konyhában, a folyosón, a tárolókban, a mosodákban és a közös helyiségekben összesen 428 négyzetméternyi nyílászárót cseréltek ki a kivitelezők műanyag, hang- és hőszigetelt ajtókra, ablakokra.
Szintén az energiafelhasználás csökkentése érdekében közel 600 négyzetméteren szigetelik a teljes homlokzatot, ami új vakolatot és színezést kap. Hőszigetelés és vízzáró réteg került az 1180 négyzetméteres lapos tetőre. A fenntarthatóságot szolgálja a 22,3 kWp teljesítményű, 86 napelemből álló fotovoltaikus rendszer; az elektromos hálózatba visszatermelt energia további jelentős megtakarítást eredményez majd. Nyár végén megkezdődött a VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde bővítése, fejlesztése” című támogatott projekt megvalósítása, amelynek részeként vadonatúj épületszárny jön létre.
Pokorni Zoltán polgármester, aki Váczi János alpolgármesterrel együtt épületbejáráson vett részt, elmondta, hogy a bölcsőde a maga korában modernnek számított, azonban mára, főleg energetikai szempontból, teljesen elavult.
„Az áramszükségletet teljes egészében megtermelő napelemrendszer és a szigetelés már elkészült, az új épületszárny kialakítása jelenleg is zajlik. Figyeltünk rá, hogy gyors egymásutánban kerüljön sor a beruházás két ütemére, így a lehető legrövidebb időre kell csak bezárni a bölcsődét. Addig is a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsőde fogadja a gyerekeket – mondta Pokorni Zoltán, majd hozzátette, hogy a három önkormányzati fenntartású bölcsőde közül ebben a kettőben már több fejlesztés történt az utóbbi években, ezért most a Svábhegyi következett. – Örömteli, hogy nő az igény a bölcsődei ellátásra, mert ez egyet jelent a születések számának emelkedésével a kerületben. Valamint azzal, hogy a szülő nők egyre céltudatosabban tervezik a munkába való visszatérésüket. Az önkormányzat dolga nem lehet más, mint biztosítani az ezekhez szükséges feltételeket.”
Az eddigi hat csoportszoba mellé további négy szoba épül, egy csoportot két szobában helyeznek el, így 48-cal több lesz a férőhely a Svábhegyi Bölcsődében. Természetesen elkészülnek a kiegészítő egységek, a mosdók, öltözők, pelenkázók, gyermekátadók is. Minden az előzetes ütemtervnek megfelelően zajlik, a bölcsőde átadása 2019 januárjában megtörténhet.
Mindemellett az önkormányzat úgy határozott, hogy felújítja a régi épület belső részét. Megszépülnek a vizesblokkok, kicserélik a burkolatokat, szerelvényeket, lámpatesteket, kapcsolókat, valamint a nehéz gipszkarton álmennyezetet. A rekonstrukciót a falfestés teszi majd teljessé.

mm.