Fitparade1

Fitparádé: jó hír a nagyvilágban

„Holnaptól mindennap futni fogok, lejárok az edzőterembe, nem eszem édességet, elkezdem a diétát” – sokan sokszor tesznek maguknak vagy másoknak hasonló ígéreteket, amikből aztán nem lesz semmi. Ezért is nagyszerű, jó példát mutató, egyben hiánypótló kezdeményezés a MOM Sport rendezvénye, az idén már tizenhat éves Fitparádé, Közép-Európa legnagyobb multisportfesztiválja.
A kétnapos program egyszerre szólítja meg az erős embereket, a fitnesz szerelmeseit, az ügyességi és akrobatikus sportok kedvelőit, no és a családokat, amelyek ezúttal az egész kertet birtokba vehették. A szokásoknak megfelelően a hegyvidéki lakcímkártyával rendelkezőknek nem kellett fizetni a belépőért, valamennyi bemutatón ingyenesen vehettek részt.
Látnivalóból pedig nem volt hiány, a Csörsz utcai sportközpontban kilenc helyszínen tizenhat sportág minden eddiginél több, mintegy kétezer versenyzője, továbbá számos bemutató gondoskodott a szép számú nézősereg szórakoztatásáról. A MOM Beachen, azaz a kertben mindkét napon családi programok, íjászat, hullahoppozás, biciklis bemutatók, lovaglás várták a Fitparádéra gyerekekkel érkezőket. A szervezők az egészségvédelemre is gondoltak: a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának munkatársai nyugalmi EKG-, szívultrahang- és vérnyomásvizsgálatot végeztek. A kardiológiai szűrés ugyanis nemcsak az átlagembereknek, hanem azoknak a sportolóknak is erősen ajánlott, akik számára nem kötelező a versenyek előtti kivizsgálás.
A szombati nap a színpadi fitnesz köré épült. A VI. Pole Fitness Beauty rúdfitneszversenyen a sportág legjobbjai mellett külön kategóriában amatőrök is elindulhattak. Több mint százan vállalták a kihívást, és vettek részt a rendkívül látványos II. Double Street Workout Challenge-en. A Fitparádé egyik újdonsága volt a Strong Challenge funkcionális edzésprogram, a kertben felállított színpadon páros versenynek is tapsolhatott a lelkes publikum. A szintén most debütáló Classic IFBB Pro Qualifier versenyen a profi világba belépést jelentő hét pro cardot osztottak ki. Ebből ötöt magyar versenyző, Hupczik Viven, Kormos-Csonka Eszter, Harangi Adrienn, Majlinger Nóra és Németh Bálint vihetett haza.
Vasárnap először a Louie Koncz Classic body buildingesei vették birtokukba a színpadot. Az abszolút elsőséget a világ egyik legjobb amatőr testépítőjének tartott Molnár Péter szerezte meg.
Ezután következett a legjobban várt esemény, a FitModel World fitneszszépségverseny, amelyen ismét sikerült mind a résztvevők számát, mind a színvonalat tekintve felülmúlni a korábbiakat. Pedig a léc az elmúlt években igencsak magasra került, hiszen az eddigi győztesek a profik között is nagyszerűen szerepelnek. Erre számíthat a mostani összetett női bajnok, Lengyel Vivien is, és szintén van keresnivalója a nemzetközi porondon a fiúk között a legjobbnak bizonyuló Marton Jakabnak is.
„Minden évben igyekszünk előrelépni, ami, úgy érzem, az idén is sikerült. Több új programmal színesítettük a kínálatot, a MOM Beach-csel pedig még szélesebbre nyitottuk az ajtót a gyerekes családok előtt” – foglalta össze röviden a 2018-as Fitparádé tapasztalatait Buranits Ildikó. A MOM Sport vezetője külön kiemelte a FitModel World versenyt, amelynek nemcsak az összetett győztesei, hanem a helyezettjei is rendre nemzetközi karriert futnak be, és jó hírét viszik a világban a hegyvidéki fesztiválnak.

(-os)