Hetven_ev_a_Hegyvideken

Hetven év a Hegyvidéken

A hatvanas években három cikluson át XII. kerületi tanácstag volt a 90. születésnapját nemrég családja körében ünneplő dr. Bernáth Zoltán jogtanácsos. A Csörsz utca környékén élők nála csengettek ügyes-bajos gondjaikkal, és ő kitartóan képviselte érdekeiket. Sikerült például megakadályozni, hogy kivágják a szemben lévő sportpályát övező fákat.
Az ötven évvel ezelőtti „önkormányzati” életet Pokorni Zoltánnal közösen idézték fel abból az alkalomból, hogy a polgármester a Hegyvidéki Önkormányzat nevében ajándékkosárral köszöntötte az ünnepeltet, valamint átadta Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét és díszoklevelét is.
„Nagyapám tanárember volt, édesapám újságíró, a Felsőbácska térségi lap tulajdonosa, szerkesztője – mesélte Bernáth Zoltán. – Négyen voltunk testvérek, én a Kiskunhalasi Református Gimnáziumban érettségiztem. Volt némi közjáték 1944-ben, amikor a bevonuló szovjet egységek egy időre Romániába internáltak bennünket, a gimnázium akkor tizenhat éves tanulóit. Érettségi után a jogi egyetemre kerültem, mellette könyvterjesztőként dolgoztam. A diplomám megszerzését követően az Egészségügyi Minisztérium jogtanácsosa, majd a Fogtechnikai Vállalat munkaügyi igazgatója lettem.”
Bernáth Zoltán 23 éves kora óta él Csörsz utcai lakásában, kezdetben négy gyermektelen család lakott vele társbérletben, a négy szobában. Az évek múlásával a többiek az ő segítségét is igénybe véve elköltöztek, így került a lakhely az immár négygyermekes Bernáth család birtokába.
Kilenc társával együtt 1962-ben megalapították a BMW Autóklubot, amelynek a mai napig ő az örökös tiszteletbeli elnöke. „A Fogtechnikai Vállalatnál felajánlották nekem a vezérigazgatói posztot – folytatta a születésnapos –, azzal a feltétellel, hogy be kell lépnem a pártba. Ezt nem vállaltam, elmentem a Magyar Rádióba munkaügyi osztályvezetőnek. Négy év után visszahívtak, hogy nem baj, ha nincs piros könyvem, és kineveztek vezérigazgatónak.”
Vezetése idején alakult át a Fogtechnika, elsőként az országban, egy svájci céggel közös vállalattá, onnan ment nyugdíjba. A rendszerváltás utáni kárpótlási eljárás során visszakapta édesapja újságja, a Felsőbácska kiadói jogait. Jánosfalvai székhellyel, nyugdíj mellett, 2001-ig üzemeltette a lapot, amely így az alapítástól számítva harmincnégy évfolyamot ért meg Baja, Bácsalmás, Jánosfalva, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskőrös városaiban és vonzáskörzeteikben.

B. A.