Hild-dij1

Hild-díj: Hegyvidék – több, mint kerület!

Ötvenéves a Magyar Urbanisztikai Társaság által alapított Hild János-díj, amit az idén a Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélt oda a szakmai zsűri. A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkáért járó elismerő oklevelet az Országos Urbanisztikai Konferencián vette át Pokorni Zoltán polgármester.

„Korábban mi sem gondoltuk volna, hogy urbanisztikai szempontból kiemelkedő tevékenységet végez az önkormányzat. Az elismerés azt igazolja, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai a fejlesztések előkészítése és megvalósítása során tudásuk legjavát adják, magukénak érzik a Hegyvidéket, és igyekeznek vigyázni az értékeire” – mondta a díj átvétele alkalmából Pokorni Zoltán.
A polgármester felidézte, hogy történelmi fejlődését tekintve meglehetősen hányattatott sorsú a XII. kerület: az I. kerületről vált le fizikailag, majd később jogilag is, azután, hogy megépült a Déli Vasút, azonban sokáig nem volt igazi központja. Az ezredforduló táján az egykori MOM gyártelepén bevásárlóközpont, majd a szomszédságában sportcentrum épült, később megújult a MOM Kulturális Központ és környezete, így egy „laza beépítésű, zöld, XXI. századi”városközpont alakult ki itt, ahol egyszerre találhatók meg a kereskedelmi, szolgáltató és szabadidős funkciók. Az önkormányzat célja az, hogy ez az új központ érjen össze a hasonló funkciókat betöltő Böszörményi úttal, ezáltal pedig egy jól működő alközpont jöjjön létre a XII. kerületben.
Pokorni Zoltán kitért rá, hogy a Normafa rehabilitációs programja is évek óta zajlik, ami a természeti szépségek megőrzését tűzte ki célul. Ez a program az önkormányzat más fejlesztéseihez hasonlóan az érintett lakók, civil és szakmai szervezetek bevonásával valósul meg: az előkészületek során igyekeztek minél több érintett véleményét megismerni, kellő időt hagyni arra, hogy mindenkit meghallgathassanak.
„A Hild János-díjat azért alapítottuk ötven évvel ezelőtt, hogy bemutassuk azokat a személyeket, illetve önkormányzatokat, akik és amelyek a településfejlesztés és rendezés terén kiemelkedő eredményeket értek el” – mondta el Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. Hozzátette, hogy a Hegyvidék erős mezőnyben indult az idén, hiszen a szintén nagyszerű eredményeket felmutató Budaörs és Ferencváros is a jelöltek között szerepelt.
A Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélt Hild János-díj indoklásában olvasható, hogy a XII. kerület „világos fejlesztési térségeket, tengelyeket jelöl ki”, és a felmerülő új szempontok és lakossági visszajelzések fényében folyamatosan korrigálva hajtja végre terveit. A Hegyvidék egyedülálló abból a szempontból is, hogy 2014-ben az országban elsőként Zöld Irodát hozott lére, amelynek munkatársai átfogóan foglalkoznak a kerület fenntarthatósági kérdéseivel, és nemzetközi projektekben is részt vesznek.

z.