Ki a konyhából a doktrínákkal!

Lassan begyűjtünk a kamrába minden télire való élelmiszert. A szárazbab, a mák, a dió, a befőttek szépen sorakoznak a spájz polcain, készülődve a hideg napokra, már előre vetítve valamit az ünnepi asztal fényéből is.

Gyümölcsös zabkása

Ezt a reggelit azért szeretem, mert olyan gyümölcsöket is hasznosítani tudok általa, amiket amúgy nem tudnék letuszkolni a gyerekek torkán. A finom, de kásás körtét vagy almát, a picit barnább banánt, a magos szőlőt csak leturmixolom, és előző este összekeverem a zabbal. Reggelre mennyei táplálék lesz belőle!

 

Hozzávalók

zabpehely

bármilyen idénygyümölcs, akár vegyesen is (előnyben a szaftosabbak!)

egy csipet fahéj, egy csipet kardamom

méz vagy édesítő, ízlés szerintKi_a_konyhabol_a_doktrinakkal2

 

Zöldbabos raguleves

Egy jó krémes, szaftos, gazdag leves olykor a főételt is képes kiváltani.

 

Hozzávalók

30 dkg zöldbab

15 dkg barna csiperke

2 sárgarépa

1 marék bébispenótlevél

½ zeller

50 dkg marhahús

1 nagy póréhagyma

nagydiónyi mangalicazsír

római kömény, só, bors

1-1,5 l víz

1,5 dl tejszín

 

A póréhagymát vékonyra metélve megpároljuk a zsíron, majd rádobjuk a felkockázott marhahúst. Borsozzuk, meghintjük római köménnyel, és amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, a gombát, az apró kockákra vágott zellert és a felkarikázott répát. Sózzuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi jócskán elfedi. Puhára főzzük a húst és a zöldségeket, végül megfonnyasztjuk benne a spenótleveleket is, és beleengedjük a tejszínt.Ki_a_konyhabol_a_doktrinakkal5

 

Empanadas, chilis babbal töltve

A családunkban mindenki odavan a chilis babért, viszont felemás a viszonyunk a tortillás-mártogatós, vagy a nachosos megoldással szemben, így arra gondoltam: miért ne tölthetnénk ezt a mennyei, illatos, korianderes egytálételt puha tésztába? Valójában semmi nem szól ez ellen, sőt! A végeredmény nemcsak főfogásként, de fingerfoodként is feltálalható baráti összejöveteleken, fogadásokon.

 

Hozzávalók a chilis babhoz

25 dkg darált marhahús

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 sárgarépa

½ zeller

1 paprika

½ tk őrölt kömény

½ tk fahéj

20 dkg bab (konzerv)

40 dkg apróra vágott paradicsom (konzerv)

olívaolaj

1 kis csokor koriander

só, bors

 

Hozzávalók a tésztához

45 dkg liszt

2 tk sütőpor

1 tk só

12 dkg vaj

víz

1 tojás

 

Először a tésztát készítjük el, mert annak jólesik egy kis pihenés a hűtőszekrényben. A tojás kivételével minden hozzávalót összegyúrunk. A vizet csak fokozatosan adagoljuk a tésztához, hiszen lisztfüggő, mennyi kell belőle. A végeredmény akkor jó, ha nem ragacsos, szépen gyúrható, finom tésztát kapunk. Lezárt dobozban hidegre téve egy óra jót tesz neki.
A chili con carne két serpenyőben készül. Az egyikben kevés olívaolajon frissen őrölt borssal megpirítjuk a marhahúst, a másikban pedig összepároljuk a sorra belevagdalt zöldségeket: először a hagymát, fokhagymát, majd jöhet a lereszelt zeller és a répa, paprika is. Ha megpuhultak, levehetjük róluk a fedőt, és egy kissé meg is piríthatjuk őket. Így a bennük lévő cukrok kissé karamellizálódnak, ami nagyon jó ízt ad a végeredménynek.
Közben sózzuk, borsozzuk, és meghintjük fahéjjal, őrölt köménnyel is a zöldségeket, amikhez ezután hozzátesszük a lepirított marhahúst és a lecsöpögtetett babot. Felöntjük a paradicsomkonzerv tartalmával, végül hozzáadjuk a finomra metélt koriandert is. Negyed órán-húsz percen át lassú tűzön rotyogtatjuk, míg az ízek összeérnek, és a fölösleges nedvesség elpárolog.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és korongokat metszünk ki belőle. Tölthetjük kézzel, rusztikusan, de lehet kapni direkt erre a célra kifejlesztett, egyszerű, műanyag töltőalkalmatosságot is, amivel tökéletes remekműveket alkothatunk. A tészta közepére púpozzuk a chilis babot, majd – a széleket ujjbegyünkkel bevizezve – félbehajtjuk, és összenyomkodjuk a korongok szélét. Ha nincs más eszközünk, villával is cifrázhatjuk. A kis táskák tetejét tojással kenjük meg, és pár szem sót hintünk rájuk. Kétszáz fokos sütőben körülbelül negyed óra alatt elkészülnek. Ki_a_konyhabol_a_doktrinakkal1

 

Kókuszos csokitorta

Négyféle maggal, finom belga étcsokoládéval és roppanós kókuszchipsszel készül ez a lágy és gyönyörű torta, amely már külsejével is lenyűgöz. Ha nincs kéznél friss kókusz, egy kis trükkel is megoldhatjuk a díszítést: a szárított kókuszszeletek külső peremét finom kakaóporba mártjuk.

 

Hozzávalók a piskótához

9 dkg jó minőségű étcsokoládé

22 dkg liszt

30 dkg cukor

3 dl író

12 dkg vaj

1 kk sütőpor

3 tojás

10 dkg kókuszreszelék

 

Hozzávalók a diós csokoládékrémhez

2,5 dl sűrített tej

12 dkg barnacukor

12 dkg vaj

6 dkg étcsokoládé

3 tojás sárgája

6 dkg mogyoró

6 dkg kesudió

4 dkg dió

4 dkg mandula

 

3 dl tejszín

kókuszdió vagy kókuszchips

holland kakaópor

 

A torta tésztájához gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd a kókuszreszelék kivételével minden hozzávalót összevegyítünk egy nagy tálban, és robotgéppel habosra keverjük. Végül a kókuszt is hozzáadjuk, és kivajazott, kakaóporral behintett tortaformában 180 fokon körülbelül 35 perc alatt készre sütjük. Fémrácson hagyjuk kihűlni a tésztát, amelyet majd négy lapra szelünk fel.
A töltelékhez kis lábasba tesszük a sűrített tejet, a vajat, a csokoládét, a barna cukrot és a tojások sárgáját. Lassú tűzön hevíteni kezdjük, majd amikor a csoki teljesen felolvadt, és a tojássárgája kezdi besűríteni a krémet (még forrpont alatt), lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a durvára vágott magvakat. Lehűtjük, csak annyira, hogy még kenhető legyen.
A hideg tejszínből lágy habot verünk. Az alsó tortalapra kenjük a massza egyik felét, a másodikra a tejszín fele kerül, a harmadikra ismét csokikrém jön, a torta tetején pedig könnyű mozdulatokkal eloszlatjuk a maradék tejszínt. Friss kókuszdióból krumplihámozóval csíkokat metszünk (vagy a bevezetőben felvázolt módon kókuszchipsszel trükközünk), és a habhullámokra leheletnyi kakaót hintünk.Ki_a_konyhabol_a_doktrinakkal4

 

Meggyes-mákos rácsos

Nem tudom, ki hogy van vele, de én bármikor ódákat tudnék zengeni a mákról. Ezek a különleges ízű, apró magocskák nyersen az állagukkal, megtörve olajos selymességükkel bódítanak el, no meg magas B6- és E-vitamin-tartalmukkal, amihez ráadásul hihetetlenül gazdag ásványianyag-tartalom is járul. A csontok szilárdságáért felelő foszfor, a görcsöket oldó magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is aránylag magas értékkel szerepel a sorban. Nem csoda, ha a szervezet téli készletfeltöltésekor kerül leginkább terítékre!

 

Hozzávalók a tésztához

21 dkg liszt

4 dkg kukoricadara

6 dkg porcukor

17 dkg vaj

1 tojás

 

Hozzávalók a töltelékhez

70 dkg (magozott) meggy

3-4 ek kristálycukor

fahéj, Amaretto likőr

 

20 dkg darált mák

2 ek házi baracklekvár

15 dkg kristálycukor

tej

 

A tésztához mindent hideg kézzel összegyúrunk, majd ⅓-⅔ arányban két cipóra bontjuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. A mákot tűzálló edényben összekeverjük a kristálycukorral és a lekvárral, utána lépésről lépésre felöntve a tejjel hevíteni kezdjük. Amikor a cukor megolvadt, még annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű, de kenhető legyen. Hűlni hagyjuk.
Ezalatt a nagyobb tésztagombócot kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, és az aljára fektetjük a mákos masszát, amit egy vizes evőkanál gömbölyű felével elegyengetünk. Erre jöhet a cukorral, fahéjjal megszórt meggy, amire egy kupica Amaretto likőrt locsolunk. A tészta másik felével berácsozzuk a pitét, a rácsokat megkenjük egy kevés tejjel, és már tolhatjuk is a sütőbe 45-50 percre, míg aranybarnára sül a teteje!Ki_a_konyhabol_a_doktrinakkal3

(Kövesdy)