Kornyezetvedelem_Mimoval_es_Csipekkel1

Környezetvédelem Mimóval és Csipekkel

Egy napra igazi ökokalandorok látogattak a KIMBI Óvodába. Mimó és Csipek, a két kedves, folyton kérdező mesehős és barátaik a nemzetközi Together program keretében játékos formában népszerűsítették a környezettudatos gondolkodást.
Az energiahatékonysági nap kezdetén a gyerekek egy bábelőadáson közelebbről is megismerkedhettek Mimóval és Csipekkel, akik – miután elromlott a léghajójuk – az erdei állatok segítségét kérték, hogy mielőbb hazajussanak. Közben egyre több mindent megtudtak az erdőről, a természetre leselkedő veszélyekről és a környezetvédelemről.
Ezeket az élményszerűen előadott, vidám párbeszédekbe csomagolt ismereteket a kicsik akár azonnal felhasználhatják, kipróbálhatják a mindennapokban. Az előadást követő mesekuckó-foglalkozásokon Potyka béka a vizek tisztaságáról, Cserke róka az energiahatékonyságról mesélt a gyerekeknek, akik egy szintén a környezetvédelemre nevelő óriás-társasjátékot is kipróbálhattak.
„Játék közben, mesét hallgatva az óvodások észre sem veszik, hogy tanulnak. Ez azért különösen lényeges, mert ők lesznek majd azok, aki felnőttként megoldást találnak a környezeti problémákra” – mondta Rácz Tímea. A programot az óvodába hozó Europalánta Egyesület képviselője szerint jók a tapasztalataik, a gyerekek gyorsan ráhangolódnak a környezeti kérdésekre, tisztában vannak a Föld megóvásának fontosságával.Kornyezetvedelem_Mimoval_es_Csipekkel2„Régóta Madárbarát Óvoda vagyunk, tavaly nyertük el másodszor a Zöld Óvoda kitüntető címet. Arra neveljük óvodásainkat, hogy érezzék magukénak, és védjék a természetet” – mondta Gallina Ilona, a KIMBI vezetője.
A KIMBI-sek rendszeresen részt vesznek a kerülettakarításokon, míg a gondnoksági program keretében örökbe fogadtak egy kisebb zöld területet a Tállya és a Méra utca sarkán, amelyet a szülőkkel közösen gondoznak. Figyelmet fordítanak az újrahasznosításra, a fejlesztőfoglalkozásokon előszeretettel használnak műanyag flakonokat, papírtöltők megmaradt gurigáit vagy kupakokat. Jó példa a gyerekek számára az óvodaépület, amelyen műanyag nyílászárók, napelemek és mozgásérzékelő lámpák vannak.
„A napi nevelői munka része, hogy megmutatjuk, hogyan lehet csökkenteni az otthoni áramfogyasztást, miként óvhatjuk meg a vizeket, mit kell tenni a műanyag hulladékkal. Csupa olyan kérdés, amire ha helyes választ adunk, máris sokat tettünk környezetünk védelmében” – emelte ki a pedagógus.
Hogyan lehet nagyobb beruházás nélkül jelentősen csökkenteni az energiafelhasználást – erről szól a Together, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat kilenc intézménnyel, óvodákkal, iskolákkal, iroda- és közösségi épületekkel csatlakozott – mondta el lapunknak Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője. Az energiahatékonysági napok és más rendezvények teszik teljessé a programot, és ezeknek köszönhetően már most sikerült 10-20 százalékkal csökkenteni az energiafelhasználást az érintett helyszíneken. Erről pontos adatokat szolgáltatnak az intézményekben felszerelt okosmérők, amelyekről a napi fogyasztás is leolvasható. Az irodavezető hozzátette: a Together lényege a példamutatás és a szemléletformálás, amit már óvodáskorban érdemes elkezdeni.

sm.