Neuropathia_centrum_nyilt

Neuropathia centrum nyílt

A cukorbetegség súlyos szövődményeként fellépő idegkárosodás akár végtag-amputációhoz is vezethet. A probléma időben történő felismerésére és kezelésére jött létre a Pest Megyei Neuropathia Centrum a Budapesti Szent Ferenc Kórházban.
Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója a megnyitó alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egészségügyi intézmény a kardiológiai betegek komplex rehabilitációja mellett kiemelt figyelmet fordít a kardiovaszkuláris betegségekkel gyakran együtt jelentkező cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, az idegkárosodás kezelésére is. A Magyar Diabétesz Társaság elnöke, Kempler Péter hozzátette, hogy az idegkárosodás következtében a beteg nem érez fájdalmat a végtagjában, így a láb sokkal sérülékenyebb.
„A Budapesti Szent Ferenc Kórházban kezelt betegek egyharmada cukorbeteg. Sok esetben a kardiovaszkuláris betegség kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt” – beszélt tapasztalatairól Berkes Klára, a Pest Megyei Neuropathia Centrum vezetője. Az osztályvezető főorvos kitért arra is, hogy az új központ lehetőséget biztosít a neuropathia felismerésére és kezelésére egyaránt, s évente közel háromezer beteget tud majd ellátni.
A működéshez szükséges diagnosztikai berendezéseket a Wörwag Pharma Kft. biztosította. A Pest Megyei Neuropathia Centrum tizenhatodikként jött létre az országban, Budán a Szent János és a Szent Imre kórházban, valamint a Budai Gyermekkórházban működik ilyen központ.

d.

 

A Pest Megyei Neuropathia Centrum hétfőn 14.00–18.00 és pénteken 10.00–14.00 óráig fogadja a betegeket. Előjegyzést szerdán és csütörtökön 10.00–12.00 óráig lehet kérni a +36/30-739-4009-es vagy a +36/1-392-8243-as telefonszámon.