Novemberben_startol_az_uj_atszallasi_zona

Novemberben startol az új átszállási zóna

Budapesten egyedülálló „Parkolj és utazz!” rendszert vezet be november 1-jétől a Hegyvidéki Önkormányzat. Elsőként a Jagelló úton, valamint a Németvölgyi út, a Szendi árok és az Apor Vilmos tér egy-egy szakaszán várja parkolási lehetőség a várakozási övezeten kívül élő XII. kerületi polgárokat, hogy az megkönnyítse számukra az átszállást a busz- és villamosjáratokra.

Azokban a fővárosi kerületekben, ahol működik fizetőparkolási rendszer, de annak területe nem fedi le az egész városrészt, problémát jelent, hogy a várakozási övezeten kívül élő polgárok semmilyen parkolási kedvezményt nem vehetnek igénybe. Még akkor sem várakozhatnak kedvezményesen, ha a saját városrészükben lévő fizetős területen azzal a céllal tennék le autójukat, hogy onnan közösségi közlekedési eszközzel utazzanak tovább.
A Budapest egészére vonatkozó parkolási szabályozás kötöttségei miatt ez mindeddig a Hegyvidéken is fennállt, a helyi önkormányzatnak azonban a fővárossal folytatott hosszas egyeztetés eredményeképpen sikerült megoldást találnia a helyzetre. A főváros jóváhagyásával vált lehetővé, hogy a hegyvidéki képviselő-testület egy eddig sehol nem alkalmazott új elemmel egészítse ki a XII. kerület parkolási rendeletét.
A szeptemberi képviselő-testületi ülésen elfogadott rendeletmódosítás értelmében november 1-jétől a várakozási övezeten kívül élő, állandó kerületi lakcímmel rendelkező hegyvidékiek, amennyiben regisztrálják magukat az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalon, nem áll fenn lejárt adótartozásuk az önkormányzattal szemben, valamint bankkártyával befizetik a 700 forintos alkalmankénti rendszerhasználati díjat, kedvezményesen parkolhatnak a Jagelló út Apor Vilmos tér és BAH-csomópont közötti szakaszán, valamint a Németvölgyi út–Szendi árok–Apor Vilmos tér–Jagelló út által határolt területen. Ez azt jelenti, hogy a regisztrált kerületi autósok 8.00–18.00 óráig két vonaljegy áráért várakozhatnak az említett útszakaszokon.
„Innen könnyen át lehet szállni a városközpont felé közlekedő buszokra, villamosokra, ugyanakkor más, szintén vizsgált területekhez képest kevésbé tekinthető zsúfoltnak, vannak még szabad parkolási kapacitásai” – magyarázta Wachsler György, a tervek előkészítésében és a kivitelezésben egyaránt résztvevő Fáber Kft. ügyvezetője, miért épp ezen a helyen vezeti be először az önkormányzat a „Parkolj és utazz!” rendszert.
Fontos tudni, hogy a hamarosan „P+U” táblákkal is jelölt átszállási zóna kísérleti jelleggel jön létre. Mivel újdonságról van szó, a Hegyvidéken először alkalmazzák ezt a rendszert, folyamatosan vizsgálják majd az intézkedés hatásait. Nemcsak a munkatársak, hanem az érintett lakók, közlekedők tapasztalataira is kíváncsiak, akiket arra kérnek, hogy az atszallasizona@hegyvidek.hu e-mail-címre küldjék el észrevételeiket, javaslataikat.
Bár gyakorlati tapasztalatok még nincsenek, több hegyvidéki lakossal is beszéltünk, aki lapunk korábbi számában már olvasott az új átszállási zónáról, és szívesen használná azt a bevezetést követően. A Svábhegyen élő Kardos Krisztina is közéjük tartozik: elmondta, hogy a hegyről rendszerint autóval szokott lejönni, és amikor Pesten akad dolga, buszra száll át az Apor Vilmos téren. Ilyen esetekben eddig parkolási óradíjat fizetett, de jobban jár majd, ha novembertől a kedvezményes parkolási lehetőséget veszi igénybe.

k.