Unnepel_a_termeszetvedelem1

Ünnepel a természetvédelem

Negyven évvel ezelőtt jött létre a Budai Tájvédelmi Körzet, hatvan éve pedig a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület. A természeti értékek megőrzéséért folytatott több évtizedes munka tapasztalatait a közreműködő szakemberek osztották meg egymással és az érdeklődőkkel a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megtartott jubileumi programon.

„A mai rendezvény tiszteletadás elődeink munkájának” – mondta Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője a Budai Tájvédelmi Körzet és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület negyven-, illetve hatvanéves fennállása alkalmából megtartott szakmai összejövetelen a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Az igazgató arról beszélt, hogy unikális természeti értékek találhatók mindkét védett területen, ahol mind a mai napig nagy kihívást jelent a különleges fajok védelme. Példaként említette az illegális hulladéklerakást, valamint a tilalmak ellenére itt űzött technikai sportokat.
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetet összefogással lehet megóvni, nélkülözhetetlen az állam és a térségi szereplők, az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés. A XI. és a XII. kerület határán fekvő Sas-hegy Budapest igazi „zöld infrastruktúrája”, több mint száz pókfaj, a pannon gyík és számtalan védett növény található a területen, emellett a hegycsúcson a felújított kilátóból a főváros legszebb körpanorámáját lehet megtekinteni.Unnepel_a_termeszetvedelem2Az államtitkár által emlegetett együttműködés Csernus László XI. kerületi önkormányzati képviselő szerint zökkenőmentes a Sas-hegy esetében. Újbuda és a Hegyvidéki Önkormányzat 2015-ben közösen írta ki a „Sas-hegy barát kert” pályázatot, hogy a környéken élők az őshonos növények megjelenését segítsék elő kertjeikben, az invazív fajok terjedését pedig lehetőség szerint akadályozzák meg, ez utóbbiak ugyanis könnyen átterjednek a természetvédelmi területre, és ott jelentős károkat okoznak.
A Budai Tájvédelmi Körzet egyik legnépszerűbb részéről, a Normafáról és környékéről Pokorni Zoltán szólt köszöntőjében. „A Normafát az sodorhatja veszélybe, hogy szép” – fogalmazott a hegyvidéki polgármester annak kapcsán, hogy a közkedvelt pihenőhely természeti értékeinek megőrzése szempontjából épp a túlzott használat jelent kockázatot. Mint mondta, a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa-program keretében a látogatók tömegének „széthúzását” szeretné elérni. Ennek a célkitűzésnek egyik megvalósult eleme a hajdani zugligeti lóvasút régi végállomásának rekonstrukciója, aminek eredményeképpen a műemlék épületben nemcsak a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új központja jött létre, hanem a Normafa alsó „kapuja” is.

sz.