Megujult_a_Varosmajori_Gimnazium_konyhaja

Csúcstechnológia az iskolai konyhákban

Százötvenmillió forint összértékű beruházás valósult meg a XII. kerületi iskolák konyháiban a nyári szünetben. A menzák üzemeltetésével megbízott cég új, csúcsminőségű eszközöket, gépeket vásárolt.

Talán még a hegyvidéki diákok sem tudnak arról, hogy évtizedek óta nem látott mértékű fejlesztések történtek iskoláikban. A korszerűsítések ugyanis „üzemi területen”, a konyhákban zajlottak, ahol a kiszolgáló személyzet dolgozik azon, hogy a jó minőségű ételeket frissen tálalják a menzán étkezőknek.
Teljesen új, ipari minőségű eszközöket, gépeket vásárolt az iskolai menzák üzemeltetésével megbízott FH Gasztro Kft. – mondta el lapunknak Fári Márton, a cég képviselője. A rozsdamentes mosogatók és a különböző konyhai bútorok ugyanúgy vadonatújak, mint a mosogatógépek, hűtőszekrények, szeletelőgépek, elektromos melegítőzsámolyok és a két magnetronos mikrohullámú sütő, vagy a gőzpárolós sütők, amiknek kiváló tulajdonsága, hogy – ellentétben a régi készülékekkel – újramelegítés után sem szárítják ki a tepsiben készült ételeket.
„Nem sok a tizenkettedik kerületiekhez hasonló színvonalon felszerelt iskolai tálalókonyha található az országban. A hegyvidéki intézményeket a legmodernebb technológiával láttuk el” – emelte ki Fári Márton. A cég a modern gépek kezelésére éppúgy felkészítette a személyzetet, mint arra, hogyan kell az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szigorú szabályok alkalmazását tabletek segítségével elektronikusan dokumentálni. Az úgynevezett eHACCP-rendszer előnye, hogy központilag is lehet ellenőrizni, minden munkafázisban betartják-e az előírásokat.
A helyi polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa, Bodnár Gábor elmondta, hogy az iskolák fenntartása, majd az infrastruktúra működtetése is állami feladat lett az elmúlt években, a menzák azonban – mivel nem kapcsolódnak közvetlenül az oktatási feladatok ellátásához – önkormányzati kézben maradtak. A Hegyvidéki Önkormányzat az év elején közbeszerzési pályázatot írt ki a konyhák üzemeltetésére, aminek eredményeképpen az FH Gasztro Kft.-t választotta ki a feladatra. A cég munkatársai kellő rutinnal rendelkeznek, hiszen eddig is ők főztek a XII. kerületi iskolásokra.
Az FH Gasztro a konyhai dolgozók átvétele és továbbfoglalkoztatása mellett mintegy százmillió forint összértékű fejlesztési csomag megvalósítását is vállalta. Ennek keretében történt meg az Arany, a Jókai, a Németvölgyi, a Tamási, a Kós, a Városmajori, a Virányos, a Zugligeti, valamint a Fekete iskola tálalókonyhájának korszerűsítése. Mivel a konyhákban nemcsak gépeket cseréltek, hanem praktikussági szempontok alapján sok mindent át is rendeztek, az önkormányzat villany-, víz- és csatornaszerelési munkákat végeztetett el az épületekben több mint ötvenmillió forint értékben.
„Iskolánk életében nem okozott fennakadásokat a fejlesztés, hiszen az a nyári szünet idején zajlott” – mondta Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes, a Virányos Általános Iskola vezetője. Az összes konyhai gépet kicserélték, sőt olyanokat is beépítettek, például melegítőzsámolyt és sütőt, amik korábban hiányoztak a felszerelések közül – mesélte az igazgató. Azt is hozzátette, hogy amióta az FH Gasztro felügyeli a tálalókonyhán dolgozók munkáját, rendszeresen jelen van egy minőségbiztosítási ellenőr, aki szakmai javaslatokkal segít gördülékenyebbé tenni a kiszolgálást. A menza kis mérete miatt, több más iskolához hasonlóan, a Virányosban sem egyszerű feladat az étkeztetés lebonyolítása: öt-hat turnusban ebédel több mint háromszáz diák, az étkezőhelyiségben ugyanis egyszerre hatvan gyereket lehet leültetni.

z.