Cziffra_Gyorgy_Fesztival_2019-1

Cziffra György Fesztivál 2019: tíz koncert négy helyszínen

A MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája mellé az Óbudai Társaskör is csatlakozik a jövő februári, immár negyedik Cziffra György Fesztivál programhelyszíneihez. A hagyományos tavaszi zenei ünnephez rendhagyó módon már novemberi és decemberi események is kapcsolódnak, így érthető, hogy a szervezők nemrég tartották meg a bemutató sajtótájékoztatót.

Egy zenei „Ki kicsoda?” kötetet is tele lehetne írni az eddigi három Cziffra György Fesztiválon fellépő hazai és külföldi művészek névsorával. Jövőre már négy helyszínen – a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája mellé az Óbudai Társaskör is felsorakozik – tíz koncertet hallgathat meg a közönség, és rendezvények sokasága kapcsolódik majd a rangos zenei ünnephez. Minderről Koltay Anna moderátor beszélt a fesztivált felvezető sajtótájékoztatón, amin a jó hangulatot Bogányi Gergely játéka alapozta meg. A Kossuth-díjas zongoraművész Liszt Ferenc Egy sóhaj (Un sospiro) című koncertetűdjét adta elő.
Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elmondta, hogy bár a helyszínek száma örvendetes módon bővül, a XII. kerület továbbra is saját gyermekeként tekint az eseményre, amely innen indult, és a programok többségének most is a MOMkult ad otthont. A többi között az immár hagyományos Bárestnek is, amivel kapcsolatban a polgármester szólt arról is, hogy a MOMkult színháztermének lejtős padlózata a hidraulika segítségével vízszintessé varázsolható, ez teszi lehetővé, hogy a terem asztalokkal berendezhetővé válik a Bárest számára. Végezetül megköszönte a MOMkult igazgatója, Hambuch Gerda és munkatársai fáradtságot nem ismerő munkáját.
Isabelle Oehmichen zongoraművész, a francia Cziffra Alapítvány művészeti vezetője elmesélte, hogy apósa, Bérczi Tibor animációsfilm-rendező révén került kapcsolatba a Cziffra-hagyatékkal. Egy jó hírrel is szolgált: hála a szponzorok önzetlen támogatásának, az alapítvány és a senlis-i épületegyüttes gondjai megoldódtak, és biztosítottnak látszik a jövője. SenLiszt elnevezéssel fesztivált is rendeztek már ott. (A senlis-i Saint-Frambourg királyi kápolnát annak idején Cziffra György vásárolta meg, újította fel, koncerteket adott az épületben, és képzőművészeti kiállításoknak is helyet biztosított.)Cziffra_Gyorgy_Fesztival_2019-4A Cziffra György Fesztivál alapítója, Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a múltról, a neves résztvevőkről és arról a merész tervről is szólt, hogy 2021-ben, a névadó születésének centenáriumán rangos külföldi helyszínekre szeretnék eljuttatni a fesztivált. Üdvözölte a MOMkult-ban megjelenő Andrássy Lászlót, Cziffra György unokatestvérét, majd Cziffra elgondolkodtató mondatait idézte Ágyúk és virágok című önéletrajzi kötetéből: „Hit nélkül minden alkotás és különösen minden reproduktív újjáalkotás tökéletlennek látszik és bizonytalanul lebeg, mert nem tartják szorosan az érzelem érvei, olyan érvek, melyeket a józan értelem nem ismer. Ez az a köldökzsinór, mely a muzsikust a zenéhez köti, ez az igazi kulcsa az álmoknak, mely a reális életben lehetővé teszi a tiszta álmok valóra válását, és magából a művészből egyetlen megtalált pillanatra valamely örök igazság pillanatnyi tartályát alakítja ki. Szerencsére saját személyiségem mélyén maradt még néhány atomnyi ebből az élő erőből, mely újra fölszerszámozta lelkiismeretemet. A lelkiismeretemet, amely eddig csak arra használta ezt az energiát, hogy elfelejtesse az életben csalódott agyammal az előadóművész fölszentelt küldetését. A társadalomban ez a küldetés nem más, mint a többi ember érzelmi forrásainak őrzése. Annak érdekében, hogy megóvja az embereket a teljes elszürküléstől, amibe naponta belemártják őket az anyagi lét napról napra való szolgálatának gyakran rendkívül lehangoló körülményei.”
A következő fesztivál egyik sztárvendége José Cura lesz. A világhírű énekes üdvözlőszavai is elhangoztak a sajtótájékoztatón, majd Besszer Szilvia, a fesztivál társrendezője a teljes rendezvénysorozatot ismertette.
Már november 5-én, Cziffra György születésnapján emlékkoncertet rendeznek a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban a tavaly Tehetség-díjat kiérdemlő Horti Lilla operaénekesnő és Devich Gergely gordonkaművész részvételével. Franciaországban, Senlis-ben a Cziffra Alapítvány szervez hangversenyeket november 15. és 18. között, Balázs János is koncertet ad a kápolnában. Ugyanott újra zongoraverseny lesz, amit 2012-ben Balázs János nyert meg, az idén pedig a zsűri tagjának kérték fel őt.Cziffra_Gyorgy_Fesztival_2019-5A kiegészítő programok is megkezdődnek ősszel, november 8-án nyílik meg a gellérthegyi Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban a Cziffráról szóló kiállítás, amely a fesztivál végéig látogatható. Decemberben a MOM Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja az Opera Zongoraterem úgynevezett CZF Street Pianóját. Az adventi időszakban több koncertet is rendeznek ugyanitt, ezeken fellépnek a fesztivál zongoraversenyének résztvevői, díjazottjai és Ifjú Tehetség-díjasai.
A gyerekek számára kiírt Zenemanó rajzpályázat beküldési határideje február 3-a. A mesterkurzusok február 8. és 10. között lesznek, a színhely ezúttal is a kőbányai Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola. A kurzusvezető mesterek: Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Balázs János és Muza Rubackyte. Ezzel párhuzamosan, a kávéházi cigányzene újjáélesztése érdekében, cigányprímás mesterkurzus indul Sárközi Lajos Junior Prima díjas hegedűművész, prímás vezetésével. Ugyancsak februárban a MOMkult Reich Károly Galériája Bada Márta műveit mutatja be.
A negyedik Cziffra György Fesztivál rendezvényei 2019. február 17. és 25. között, tehát kilenc napon át zajlanak majd. A „nulladik” napon a névadó életéről szóló A virtuóz című filmet vetítik az Óbudai Társaskörben, amit Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek koncertje kísér. Másnap következik a tulajdonképpeni nyitókoncert a MOMkult színháztermében, ahol Bogányi Gergely, a Kállai Vonósnégyes, Isabelle Oehmichen és Massimo Mercelli olasz fuvolaművész lép fel. Schubert-, Liszt-, Chopin-, Mozart- és Schumann-műveket adnak elő.
Február 19-én szintén a MOM Kulturális Központban A katarzis címmel dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, Lackfi János Prima Primissima díjas költő és Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművész kerekasztal-beszélgetése nyújt minden bizonnyal különleges élményt – de hogy a zene se hiányozzék, két neves Magyar Örökség díjas cimbalomművész, Lukács Miklós és Balogh Kálmán szórakoztatja a nagyérdeműt. Még mindig a MOMkult-ban maradunk: február 20-án este Rúzsa Magdi és Balázs János előadásában műdalokat, népdalokat, valamint Bartók-, Kodály-, Liszt- és Brahms-művek Cziffra-féle átiratait hallgathatjuk meg.
Február 21-én Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz és Balázs János közreműködésével Donizetti-, Verdi-, Strauss- és Piazzola-áriák, Cziffra-átiratok és improvizációk csendülnek fel a Zeneakadémia Nagytermében. A következő napon ismét a MOMkult-ban, a már említett Báresten a két világháború közötti „boldog békeidők” hangulatát idézi fel a Hot Jazz Band, Káel Norbert zongoraművész és Sárközi Lajos cigányzenekara.
Február 23-án délelőtt a Virtuózok és a Cziffra Tehetség-díjas fiatal művészek tartanak hangszerbemutató koncertet gyerekeknek a MOMkult kupolatermében. Este Várdai István csellóművész és Balázs János Chopin- és Kodály-műveket ad elő a Zeneakadémia Nagytermében.
A másnap esti gálakoncerten, ugyancsak a Zeneakadémián, Jose Cura és Balázs János különleges Argentin-estje hangzik el. Ekkor adják át ünnepi keretek közt a fesztivál Életmű-, Tehetség- és Ifjú Tehetség-díjait, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és a fiatal tehetségeknek nyújtanak erkölcsi és anyagi támogatást.
Február 25-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében zárul a negyedik Cziffra György Fesztivál, ami egyben az MVM Koncertek sorozat zongoraestje lesz, Hommage á Cziffra címmel. Ezen Balázs János Chopin-, Liszt- és Schumann-műveket ad elő.
A sajtótájékoztató végén a fesztiválon részt vevő művészek közül ketten ízelítőt nyújtottak a ránk váró zenei élményekből. Sárközi Lajos tüzes, virtuóz hegedűjátékával és Balázs János dinamikus zongorakíséretével hangzott el Pablo de Sarasate spanyol zeneszerzőnek a 19. század végén alkotott Cigánydalok című dalciklusa. Ebben helyet kapott Szentirmay Elemér Csak egy kislány van a világon című, Nyugat-Európában is óriási sikert elérő dala, amelyet a magyar cigányzenekarok népszerűsítettek külföldön.Cziffra_Gyorgy_Fesztival_2019-3A fesztivál programjairól minden fontos információ elolvasható a www.cziffrafesztival.hu oldalon, és már jegyek is vásárolhatók. A korábbi tapasztalatok alapján érdemes sietni, mert eddig minden évben óriási érdeklődés kísérte a rendezvényeket, és valószínűleg ez most sem lesz másként.

Márton Attila