Dijat_kaptak_a_Csodakertek1

Díjat kaptak a Csodakertek

Hegyvidéki Csodakert-díjat kaptak azok a társasházak, ahol a lakók közös munkával, környezetbarát módon különlegesen szép kertet alakítottak ki, vagy látványos módon felvirágoztatták épületük homlokzatát.

„Egy kert kialakítása nem kis feladat, de az éveken át történő gondozása ennél is több energiát igényel. Mindazoknak a közösségeknek szeretnénk kifejezni elismerésünket, amelyek példamutató módon tartják rendben saját környezetüket” – mondta Kovács Lajos alpolgármester a Hegyvidéki Csodakert-díjak és a díjakkal együtt járó értékes jutalmak átadásán a Barabás Villában a Klímabarát esték című programsorozat szeptemberi, zöldtetőkkel foglalkozó előadása előtt.

Az idén először írta ki a Hegyvidéki Önkormányzat a Csodakert-pályázatot, megújítva a korábbi években „Tiszta udvar, rendes ház” címmel meghirdetett versenyt. A program nemcsak a nevében lett más, az elbírálás során a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kaptak a fenntarthatósági szempontok. Az önkormányzat munkatársaiból álló zsűri vizsgálta például azt, hogy a lakóközösség komposztálja-e, újrahasznosítja-e a növények gondozásakor keletkező zöldhulladékot, vagy hogy az öntözés a helyben összegyűjtött csapadékvíz felhasználásával valósul-e meg.Dijat_kaptak_a_Csodakertek2Három kategóriában hirdetett helyezetteket a zsűri. A kertek mezőnyében elnyerhető Rózsa-díj első három helyezettje sorrendben a Fodor utca 2/d, a Bürök utca 16. és az Istenhegyi út 48/c szám alatti társasházak lettek. A Fodor utcai ház egyik lakója, dr. Komlóssy István elmondta, hogy telkük felső részét közösen gondozzák, míg az alsót felosztották egymás között a tulajdonosok, és mindenki a sajátjaként tart rendben egy-egy telekrészt. „Legyen a kertünk a természeti szépségek gyűjteménye!” – fogalmazta meg saját célkitűzését a lakó, hozzátéve, hogy ezt az elvet, szerencsére, a szomszédjai is magukénak vallják.
A balkonok, erkélyek kategóriájában a Jázmin-díjat a belső udvarának függőfolyosóit virágba borító Krisztina körút 31–33. szám alatti társasház érdemelte ki. Starowiczné Gyenes Mariann közös képviselő, a lakóközösség tagja arról beszélt lapunknak, hogy több mint kétszáz ládát helyeztek ki a folyosókra. A gyerekektől az idősekig, a tulajdonosoktól a bérlőkig mindenki lelkesen ápolja az otthona előtti részeket, és kiépítettek egy öntözőrendszert is, hogy a virágok jobban bírják a nyári forróságot. Fenntarthatósági szempontok alapján főként évelő növényeket ültettek, valamint szándékosan egymás alá helyezték az egyes emeleteken lévő ládákat, hogy a víz túlöntözés esetén se vesszen kárba.Dijat_kaptak_a_Csodakertek3Az ingatlanuk előtt közterületi zöldsávot, zöld területet, vagy saját zöldtetőt, zöldfalat gondozó társasházak körében első helyezettként kihirdetett Alkotás utca 51/a épület a többemeletnyi magasságban trombitafolyondárral befuttatott utcai homlokzatáért kapta meg a Moha-díjat. A futónövényt bő másfél évtizede Matiny Péter ültette el, aki születése, 1951 óta él a házban, és régebben a közös képviselői feladatokat is ellátta.
„Amióta az eszemet tudom, mindig volt valaki, aki foglalkozott a kerttel. Jelenleg is többen vannak, akik rendszeresen ápolják a növényeket” – mesélte a lakó. Mint mondta, náluk nagyon rossz minőségű a talaj, ezért sokat küzdenek azért, hogy megmaradjanak az elültetett cserjék, virágok. A földet helyben termelt komposzttal javítják fel, amibe már a levágott, száraz ágak, gallyak daráléka is belekerül. Ők is csatalakoztak ugyanis az önkormányzat ágaprítási programjához, és vállalták, hogy az ingyenesen felaprított kerti hulladékot helyben hasznosítják.

sz.