A_Hegyvidek_diszpolgara_lett_Tokody_Ilona_operaenekes1

A Hegyvidék díszpolgára lett Tokody Ilona operaénekes

Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Magyar Állami Operaháznak az örökös tagja a Hegyvidék új díszpolgára.

„A tehetség az, amikor valaki úgy születik, hogy már nagyon sok mindent tud.” Rév Lívia zongoraművész szavait Marton Árpád kulturális újságíró „vette kölcsön” Tokody Ilona művészetéről beszélve abból az alkalomból, hogy a világhírű operaénekesnő a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetést vehette át a MOM Kulturális Központban.
A laudációt tartó újságíró felidézte, honnan indult a művésznő pályája: gyermekként a Szeged melletti tanyavilágban, egy népiskola kertjében áhítattal hallgatta féltett kincsét, zöld táskarádióját, amiből „operák, operettek, népies műdalok szálldostak a puszta csöndjébe”. Már ekkor Házy Erzsébet, Németh Marika és a tenorok – Simándy, Ilosfalvy – lelkes rajongója, a „múzsák eljegyzett küldötte” lett.
Tudás és alázat – Marton Árpád mindenekelőtt ezeket az énekesi berkekben különösen fontos tulajdonságokat látja Tokody Ilona kivételes pályája hátterében. Ezek juttatták a Tápai-rétről az operavilág csúcsaira, s avatták Pavarotti, Carreras, Domingo méltó és inspiráló partnerévé. „Az elrendelést, a művészsors rendelt voltát a stúdiumok csupán tudatosítják” – fogalmazott az újságíró, aki szerint az operaénekesnő ritka tudatossággal építette be személyiségébe és művészetébe az őt ért hatásokat, „föld és ég inspirációit”.A_Hegyvidek_diszpolgara_lett_Tokody_Ilona_operaenekes2„A Hegyvidék díszpolgárai a mi nagy embereink, akikre felnézhetünk, akik összetartanak minket, még ha nem is mind világsztárok. Vannak azonban köztük olyanok, akikkel a kerület határain kívül, bárhol Európában, vagy akár a tengeren túl is el tudunk büszkélkedni” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, majd egy személyes történettel folytatta: még egyetemistaként ő glettelte a művésznő mártonhegyi házának nappaliját, amikor pénzkeresetként a bölcsészettől meglehetősen távol eső munkákat is elvállalt. „Tokody Ilona már akkor, szemtelenül fiatalon világsztár volt, szerte a világon képviselt bennünket” – tette hozzá a polgármester.
„Köszönettel tartozom a szüleimnek és a férjemnek, hiszen családi támasszal sokkal könnyebb világhírűvé válni” – mondta a díjazott, aki a Hegyvidéken élők közösségét is egy nagy családnak érzi. Örömét fejezte ki, hogy sok ismerőse, barátja, kollégája jött el a köszöntésére, és megjelent egyik legkedvesebb szomszédja, Simándy Józsefné is. Vele és néhai férjével, a két évvel ezelőtt posztumusz hegyvidéki díszpolgári címmel kitüntetett Simándy József operaénekessel régebben sok időt töltöttek együtt, közösen karácsonyoztak, szilvesztereztek, és kóstolgatták a kiváló tenorista saját készítésű balatongyöröki borait.
Tokody Ilona, bár szerette volna énekléssel is megköszönni az elismerést és a méltató szavakat, a meghatódottság miatt ezt most mégsem tette meg. Énekelt viszont Muskát András operaénekes, aki egy sorrentói szerelmes dallal lepte meg feleségét kitüntetése alkalmából. A_Hegyvidek_diszpolgara_lett_Tokody_Ilona_operaenekes3

z.