Itt van az ősz, a piac „legdicsőbb korszaka”

„Azért is szeretek a piacokon járni, mert azok körülbelül minden hónapban változtatják a maguk jellemző szagait [...] a gyümölcsök megtöltik illatukkal az egész várost, elringatnak a hétköznapi élet rossz szagaitól, bűzeitől. Valami új világba csalogatnak, ahol az életnek más ízei vannak. De nem sokáig grasszál már a dinnye, előrenyomakodik hóhéra, Lőrinc, aztán a piacnak ismét új illatai lesznek. Megjön csengővel, vidámsággal a szőlő, hogy a gyermekek kerekre nyitják szemüket, a nők felsikkantanak a boldogságtól, a beteg emberek felragyognak, hisz itt van ideje az ő mindenkori szőlőkúrájuknak. Most aztán teljes illatárban áll a piac, nem tudja azt a dunai szél sem elhajtani. Ez a legszebb, legdicsőbb korszaka a piacnak, mint egy szépasszonynak a hervadás előtt lévő éve.” (Krúdy Gyula)

Egyben sült szűzpecsenye grillezett almával

Nemcsak a szőlő, a körte és az alma is csak úgy potyog most az ölünkbe a fákról. A ropogós, lédús gyümölcsök a grillplatnin aranyszínűre karamellizálódnak, és különleges ízélményt eredményeznek, ha különböző húsok mellé tálaljuk fel őket.

 

Hozzávalók

2 sertés szűzérme

olívaolaj

1 citrom reszelt héja

kis csokor apróra vágott friss zsálya

2 gerezd fokhagyma

4 közepes alma

2 ek olívaolaj

2 ek kristálycukor

2 ek apróra vágott friss zsálya

 

Az olívaolajból, a reszelt citromhéjból, a vékonyra metélt zsályalevelekből, az összetört fokhagymából és a sóból páclét készítünk, amiben legalább két órára elmerítjük a húsokat a hűtőszekrény mélyén. Körülbelül egy órával étkezés előtt kivesszük, lecsöpögtetjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni őket. Közben felszeleteljük, kicsumázzuk az almát.
A forró grillserpenyőbe kevés olajat fecskendezünk, és cukrot, zsályát szórunk, majd aranybarnára karamellizáljuk a gyümölcsöt, és rozéra sütjük benne a húst. Először kérget pirítunk mindkét oldalukra 3-3 perc alatt, majd levesszük a lángot, lefedjük a serpenyőt, és körülbelül tíz perc alatt átsütjük a húst. Itt_van_az_osz1

 

Fehér csokis passion fruit torta

A hosszúra nyúlt vénasszonyok nyarában kedvem támadt megidézni a tengerpart egzotikus ízeit. Persze, ehhez az is hozzájárult, hogy végre a boltunk kínálatában is feltűnt néhány passion fruit, azaz passiógyümölcs, amelyhez már régóta gyűjtögettem a receptötleteket azzal a céllal, hogy egyszer kipróbáljam. Ötletek ide vagy oda, végül úgy alakult, hogy egy egészen friss kompozíciót sikerült összehozni, amelynél, be kell vallanom, a trópusi ízvilág megidézésére keresve sem találhattam volna jobb ízkombinációt.

 

Hozzávalók a piskótához

5 tojás

5 ek víz

25 dkg porcukor

21 dkg liszt

3 dkg mandula

3 dkg kókuszchips

 

Hozzávalók a passion fruit krémhez

6 passiógyümölcs

6 tojás

15 dkg cukor

15 dkg fehér csokoládé

15 dkg vaj

1 rúd vanília kikapart magjai

10 dkg mascarpone

 

Hozzávalók a mangózseléhez

20 dkg mangó

10 ml zöldcitromlé

7 dkg cukor

3,5 g zselatin

 

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a sárgájához adjunk 5 evőkanál vizet, és verjünk belőle könnyű habot. Szitáljuk rá a liszttel elkevert porcukrot, és a kemény habbá vert fehérjével együtt fokozatosan forgassuk össze a masszát úgy, hogy lehetőleg ne törjön meg egészen. Keverjük hozzá a szeletelt mandulát és a kókuszchipszet is, majd öntsük 24 centiméteres tortagyűrűbe, és toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 40 perc alatt készre sül, de biztos, ami biztos, tegyünk egy tűpróbát, mielőtt kivesszük.
A krémhez vágjuk ketté, és kaparjuk pohárra állított szitába a gyümölcsök belsejét. Egy kanál külső oldalával préseljünk ki belőle minden levet, és hagyjuk lecsöpögni a pohárba. Verjük fel tűzálló lábosban a tojásokat a cukorral, majd lassú tűzön kezdjük melegíteni. Közben olvasszuk össze a vajat és a fehér csokit, aztán adjuk a tojásos keverékhez a passiógyümölcsök levével együtt. Melegítsük 90 fokra, míg a tojások kissé besűrítik a krémet, ezután hűtsük le, és keverjük bele a mascarponét is. Ha kedvünk tartja, a magok egy részét is belevegyíthetjük a krémbe; nemcsak savanykás ízük, de látványuk is hozzáad az egzotikus hatáshoz.
Ha a hozzávalók kihűltek, vágjuk négy lapra a piskótát, és töltsünk meg minden emeletet a krémmel. Húzzuk össze körülötte a tortagyűrűt, és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a mangózselét. Ehhez hámozzunk meg egy nagy mangót, vágjuk le a húsát, és hevítsük fel egy kis lábosban 7 deka cukorral és a zöldcitrom levével. Ha a cukor elolvadt, turmixoljuk le az egészet, és adjuk hozzá a zselatint. Csak akkor öntsük a torta tetejére, ha már nem forró! Érdemes a „művet” legalább néhány óráig a hűtőben pihentetni.Itt_van_az_osz4

 

Trópusi piña colada smoothie

Ez a turmix remekül illik a fenti torta ízvilágához. Friss, illatos és jeges. Kiváló a napfényes reggelekre, de csodát tesz a hangulatunkkal zord, őszi, esős napokon is.


Hozzávalók

2,4 dl kókusztej

1 banán

35 dkg ananász

2 dkg kókuszreszelék

 

A friss ananászvelőt megtisztítva tegyük mélyhűtőbe legalább három órára, a banánt és a kókusztejet pedig ez idő alatt hűtsük a hűtőszekrényben. Ha megfagyott az ananász, helyezzük turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt, és járassuk addig a gépet, amíg selymes, sűrű italt kapunk. Friss gyümölcsdarabokkal tálaljuk!

 

Körtés pitetorta

Mennyei, lédús körték mosolyogtak rám legutóbb, amikor a piacon jártam, egyszerűen nem lehetett otthagyni őket. A kosárból pedig egyenesen ebbe az omlós pitébe pakoltam, amelyet azon melegében felfalt a család, vaníliafagylalttal.

 

Hozzávalók a tésztához

38 dkg liszt

8 dkg cukor

25 dkg vaj

1 csipet só

 

Hozzávalók a töltelékhez

1 kg körte

2 ek citromlé

5 dkg cukor

1 tk fahéj

1-2 ek búzadara

 

1 tojás a kenéshez

 

A tésztához nagy tálba teszünk minden hozzávalót (a vajat hidegen kockázzuk fel!), és gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőlük, amelyet lezárt dobozban legalább fél órára a hűtőbe teszünk. Ez idő alatt meghámozzuk és kicsumázzuk a körtéket, kis darabokra vágjuk (ha nem túl puhák, le is reszelhetjük nagy lyukú sajtreszelőn), és ízlés szerint megcukrozzuk, fahéjazzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kerámia piteformát veszünk elő, a tészta kétharmadát kerekre nyújtjuk, és ezzel kibéleljük. Kevés grízt szórunk az aljára, majd jöhet a gyümölcs! A maradék tésztát is kinyújtjuk, a lelógó részeket levagdossuk, ezzel díszítjük a tetejét, amelyet egész tojással megkenünk, mielőtt a sütőbe tolnánk. A gyümölcs nedvességétől függően körülbelül 45 perc alatt készül el. Akkor jó, ha a teteje szép, aranybarna lesz. Itt_van_az_osz2

 

Szőlőlekvár

Szőlőből lekvár? Eddig még sosem próbáltam, de Saly Noémi meggyőzött Spájz című befőzőkönyvében lejegyzett ötletével. Az ő receptje következik.

 

Hozzávalók

2 kg szőlő (legalább a fele otelló)

1 kg alma és/vagy birsalma

1 citrom

60 dkg kristálycukor

40 dkg 2:1-es, pektines befőzőcukor (zselénél a cukrok aránya fordított)

 

Mossuk meg a szőlőt, szemezzük a lábosba, mehet rá a kicsumázott, négybe vágott alma héjastul és a citrom leve is, héja is, külön-külön! Amikor az almák megpuhultak, kivesszük a citromhéjat, és pépesítjük a gyümölcsöket, majd sűrű szitán átnyomjuk az egészet.
Ezután adjuk hozzá a cukrot, és tesszük fel további 5-10 percre főni a lekvárt, amit steril üvegekben, fejjel lefelé rakunk a dunsztba. Ha csak fehér szőlőből készítjük, tehetünk hozzá egy pohárka tokajit is, mielőtt az üvegekbe kerül. Nem bánjuk meg!Itt_van_az_osz3