Szepseget_teremteni_es_a_jot_szolgalni1

Szépséget teremteni

Isten és ember bensőséges kapcsolata, a hit ereje, a mindenható túláradó szeretete jelenik meg a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján bemutatott munkákon. Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikus- és zománcművész Teremtés című kiállítása az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódott.
A Városmisszió sikerén felbuzdulva tizenkét évvel ezelőtt három nagyszerű asszony hívta életre az Ars Sacra Fesztivált, amely arra hivatott, hogy a szakralitást segítségül hívva adjon válaszokat a szépre és jóra nyitott embereknek – kezdte köszöntőbeszédét Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint az idei rendezvénysorozat jelmondata – „Tekints az égre, és lásd meg!” – különösen aktuális napjaink zaklatott, konfliktusokkal teli Európájában, ahol még nagyobb szükség van az iránymutatásra, aminek útja az Istenben lévő végtelen gazdagság megismerése.Szepseget_teremteni_es_a_jot_szolgalni2Ebben nyújt segítséget Hertay Mária Teremtés és Templom sorozataiból összeállított kiállítása, amit tűzzománcai tesznek teljessé. „Így lesz missziós hely a folyosógaléria, ahol van idő egy kicsit megállni, és magunkévá tenni az Ars Sacra Fesztivál jelmondatát, hogy az égre tekintve meglássuk, ami igazán fontos” – fogalmazott az alpolgármester.
A 20. és a 21. század egyik legjelentősebb grafikusának nevezte Hertay Máriát Bartók Ferenc. Ménfőcsanak bencés plébánosa elmondta, hogy a művész minden témát szakrális ihletettséggel dolgozott fel, soha nem veszítette el Isten hangját, nem kiabálta túl, nem hallgattatta el, nem hagyta összekeveredni a belső, tiszta forrást a világ zajával. Isten és ember párbeszédének tevékeny részese volt, tehetségét konok módon, becsülettel, ihletett lélekkel kamatoztatta.
„Nagyon örülnék, ha képeim az embereket a jóság, Isten felé terelné. Mindig törekedtem arra, hogy a képeimmel ne rongáljak és bomlasszak, hanem valami melegséget, szépséget teremtsek. Tudatosan igyekeztem és igyekszem a jót szolgálni. Azt hiszem, az embernek ez a dolga” – idézte Hertay Mária gondolatát Bartók Ferenc, külön is felhívva a figyelmet a művész Isten-arcának és -kezének ábrázolására. Előbbi különlegessége, hogy félig fényben, félig árnyékban van, míg a kéz nála mindig ölelő, de alig érintő, így adja meg az egyén szabadságát.Szepseget_teremteni_es_a_jot_szolgalni3Kratochwill Mimi művészettörténész arról beszélt a megnyitón, hogy a nézők különleges tárlat tanúi, a bemutatott munkák most először láthatók ebben az összeállításban. Hertay Mária ménfőcsanaki kötődéséről elmondta, hogy a települést második otthonának tekintette, ott is temették el. Egyik nagyméretű seccója az ottani templom ravatalozójában látható. Ahogyan az a falfestmény – tette hozzá ­–, úgy a polgármesteri hivatalban bemutatott alkotások is a hit és a szentség megnyilvánulásai, a szakralitás jegyében születtek.

mm.

A kiállítás október 12-ig, ügyfélfogadási időben tekinthető meg a polgármesteri hivatal (XII., Böszörményi út 23–25.) első emeletén.