Transzplantaltak_vilagnapja

Transzplantáltak világnapja úszóversennyel és örömfocival

A sport nem ismer lehetetlent – ez derült ki a szervdonációs és transzplantációs Európa- és világnap alkalmából immár tizenkettedik alkalommal meghirdetett családi programon. Szervátültetett emberek, transzplantáló orvosok, olimpikonok és válogatott labdarúgók adtak egymásnak randevút a MOM Sportban, és jót játszottak, mozogtak együtt.
„Tiszteletadás az ismert és ismeretlen donoroknak, donorjelölteknek, hozzátartozóiknak, a szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váróknak, egyben a köszönet kifejezése mindazoknak, akik megteremtik a transzplantáció lehetőségét. Hiszen a szervátültetés és az utógondozás sikere a betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók, családtagok közös erőfeszítésének eredménye” – foglalta össze röviden a rendezvény üzenetét Berente Judit. A magyarországi eseményeket a Transzplantációs Alapítvánnyal közösen rendező Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke arról is beszélt, hogy a rendszeres, mindennapos mozgás szó szerint létszükséglet a szervátültetettek számára, hiszen 30 százalékkal csökkenti a kilökődés kockázatát, továbbá növeli a szerv túlélésének esélyét.
Berente Judit egy nagyszerű teljesítményről is szólt: Magyarországon az idén elvégezték a 9999. és a 10 000. transzplantációt, a műtéten először szívet, majd vesét kapott a beteg. A szervátültetettek közül 5000-en ma is élnek, ami a negyvenöt éves múltra visszatekintő magyar transzplantáció hatékonyságát mutatja.

A mozgás fontosságát hangsúlyozta az öt éve transzplantált vesével élő Korcsik Levente is, aki tavaly 50 méteres hátúszásban ezüstérmet szerzett a Szervátültetettek Világbajnokságán. „Rengeteget köszönhetek a sportnak: új élményeket, barátokat és nem utolsósorban pluszéveket az átültetett vesémnek. Tapasztalatból mondom, hogy érdemes minél több időt sportolással tölteni!” – mondta az úszástudását a mostani váltóversenyen is kamatoztató sportoló.
Az úszóverseny után következett a Bicskei Kupa – az egykori labdarúgó szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan a szervdonáció és transzplantáció nagykövete volt. A kispályás focimeccsen szervátültetett gyerekekből verbuválódó csapat a neves játékosok sorát felvonultató MLSZ SE-vel mérte össze tudását.
A profik között pályára lépő ferencvárosi legenda, Lipcsei Péter egészségeseket és betegség után lábadozókat egyaránt arra biztatott, hogy űzzenek valamilyen sportot. „Nem fontos focizni, bármi jó, amivel átmozgathatjuk a testünket. A lényeg, hogy ezt lehetőleg mindennap tegyük meg, már csak azért is, mert ez a világ legjobb, legszórakoztatóbb időtöltése” – mondta az 58-szoros válogatott labdarúgó, hozzátéve, hogy elég ránézni a labdát lelkesen kergető, mosolygós arcú gyerekekre, akik már ilyen fiatalon megtapasztalják a sportolás semmihez sem fogható érzését.

M.