Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Befűtött kályhák melegében gyönyörködni az őszben

A hosszú, napsütéses ősz után kezd szürkébbre fordulni az idő. Most már jólesik a reggeli félhomályban fényt gyújtani a sütőben, átmelegíteni az előző napi cipókat, forró italt készíteni magunknak, és a bögre falához bújva még egy kicsit bevackolódni a teljes ébredésig. Testet-lelket melengető fogásokkal és praktikus ötletekkel igyekszünk segíteni ebben.

Forró csoki kávélikőrrel és sós karamellkrémmel

Ezt a mexikói kávélikőrrel megbolondított italkülönlegességet a tejszínhabra csorgatott sós karamellkrém teszi igazán dekadenssé. Nem mondom, hogy túlságosan diétás összeállítás, pluszcukrot mindenesetre már nem kell adagolni hozzá fogyasztás előtt.

 

Hozzávalók a forró csokihoz

2,5 dl teljes tej

5 dkg étcsokoládé

3 evőkanál sós karamellkrém

tejszínhab

3-4 ek Kahlua (opcionális)

 

A sós karamellkrémhez

6 dkg cukor

6 ml tejszín

1 dkg vaj

1,5 dkg méz

csipet só

 

A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a hideg vajat, rácsorgatjuk a mézet, és felöntjük tejszínnel. Összeolvasztjuk, besűrítjük, és hűlni hagyjuk. A tejet egy lábasba tesszük az apróra darabolt csokoládéval és egy kanál karamellkrémmel együtt, majd sűrűn kevergetve forrpontig melegítjük. Bögrébe töltjük, hozzákeverjük a kávélikőrt, és tejszínhabbal, karamellel díszítjük.Befutott_kalyhak_melegeben_gyonyorkodni_az_oszben4

 

Sütőtökös édesburgonya-krémleves

A sütőtökből készült levesek különféle fajtáit egyszerűen nem lehet megunni. Aranyszínével nemcsak beragyogja, meg is édesíti az őszi és a téli napokat ez a fogás. Most íróval és édesburgonyával próbáljuk ki, a biztos sikert pedig az aranyló csirkealaplé garantálja.

 

Hozzávalók

30 dkg sütőtök

30 dkg édesburgonya

1,5 l csirkealaplé

őrölt fahéj

őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors, só

1,2 dl író

 

Tegyük a kockára vágott sütőtökvelőt és a meghámozott, felkockázott édesburgonyát egy lábasba a fűszerekkel és a forró alaplével együtt. Forraljuk fel, pároljuk 15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Turmixoljuk le, majd öntsük tányérokba, és keverjük hozzá az írót.Befutott_kalyhak_melegeben_gyonyorkodni_az_oszben5

 

Mustáros szűzérme svájci burgonyás körettel

Aránylag gyorsan elkészíthető, ínycsiklandó finomság. A csípős mustárba hempergetett hússzeletekre néhány perc alatt ropogós kérget sütünk. A pikáns fogáshoz kitűnő, lágy hátteret biztosít a tejfölös-sajtos burgonyás köret.

 

Hozzávalók

1 nagy sertészszűz

só, bors

dijoni mustár

olaj

liszt a sütéshez

 

A körethez

130 dkg burgonya

10 dkg vaj

3 tojás

3 dl tejföl

15 dkg reszelt sajt

só, bors, házi vegeta

 

A húst lehártyázzuk, felkarikázzuk, és a kés lapjával kissé szétnyomkodjuk (klopfolni nem kell, mivel a szűz így is könnyen átsül, és az csak szétroncsolná a rostok szerkezetét). A szeletek minden oldalát sózzuk, borsozzuk, és megkenjük csípős dijoni mustárral. A serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a hússzeleteket egyenként lisztbe forgatva oldalanként 1-2 perc alatt pirosra sütjük.
A körethez a krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, és amikor kihűlt, karikára vagy kis kockákra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a tojássárgáját, beleszórjuk a sót, borsot, vegetát, hozzáadjuk a tojás felvert habját és a reszelt sajtot, valamint a felolvasztott, már langyosra hűlt vajat. Az egészet gyengéden összekeverjük a krumplival, és vajjal kikent, morzsával meghintett tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és kis vajdarabkákkal, majd pirosra sütjük. Finom köret mindenféle sült húshoz! Befutott_kalyhak_melegeben_gyonyorkodni_az_oszben1

 

Bolognais csillag

Instant uzsonnaötlet, remek vendégváró, de hirtelen betoppanó látogatóknak is hamar összedobható ez a mutatós finomság.

 

Hozzávalók
2 csomag leveles tészta

40 dkg darált marhahús

4 szelet bacon

1 kisebb hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb sárgarépa

1 kis sűrített paradicsom

0,5 l aprított paradicsom

só, bors, oregánó

friss bazsalikom

olívaolaj

mozzarella

1 tojás

 

A bolognai szószhoz kevés olívaolajon megpirítjuk a vékonyra szeletelt bacont, megpároljuk a finomra felkockázott hagymát, majd amikor már üveges, rápréselünk két gerezd fokhagymát is. Rádobjuk a meghámozott, reszelt sárgarépát, fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, jöhetnek a paradicsomok és a friss bazsalikomlevelek. Legalább 15-20 percen át főzzük fedő alatt, majd hagyjuk kissé lehűlni.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a leveles tésztából három egyforma kört metszünk ki egy kerek tányér segítségével. Az elsőre bolognai ragut halmozunk, meghintjük parmezánnal, rátesszük a következő lapot, erre is jöhet egy réteg ragu, mozzarella, majd az utolsó lap, amit már csak felvert tojással kenünk meg, és sajtot szórunk rá. A lap közepére egy poharat borítunk, és tizenhat szabályos cikket metszünk belőle. A cikkeket kétszer megforgatjuk, így nyeri el végleges formáját a csillagunk. Kétszáz fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra sül. Befutott_kalyhak_melegeben_gyonyorkodni_az_oszben3

 

Cupcake pillecukor rózsákkal

Pofonegyszerű és nagyon mutatós süti, nem csak babazsúrokra. Készíthetjük hófehér pillecukrokból is, de még szebb, ha színeseket használunk hozzá.

 

Hozzávalók a sütihez

12,5 dkg vaj

10 dkg étcsokoládé

15 dkg cukor

1 csipet só

2 egész tojás

15 dkg liszt

 

A díszítéshez

8 dkg vaj

14 dkg cukor

7 dkg pillecukor

 

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Olvasszuk össze a vajat és a csokoládét. A tojást verjük fel a cukorral és a csipetnyi sóval (ez kell, hogy kiemelje az étcsoki aromáját). Amikor szépen kifehéredett, adjuk hozzá a vajas csokoládét és a lisztet is. Öntsük papír vagy szilikon muffinformákba, és 25 perc alatt süssük készre.
A koronát csak akkor helyezzük fel a műre, amikor már teljesen kihűlt. Ehhez vágjuk apró darabokra a pillecukrot, majd keverjük ki a cukrot a vajjal egy tűzálló edényben. Adjuk hozzájuk a pillecukrot, és alacsony hőfokon addig verjük tovább, amíg sűrű, fényes masszát kapunk.Befutott_kalyhak_melegeben_gyonyorkodni_az_oszben2

(Kövesdy)