Ketten_irtuk1

„Ketten írtuk” – egy téli estéről meséltek és rajzoltak a gyerekek

Kábeltévé ide, mobiltelefon oda, a mai gyerekek, igenis, szeretnek olvasni. Sőt, a Hegyvidéken még írni is – ez derül ki évről évre a „Ketten írtuk” meseíró és rajzpályázaton, amit immár tizenötödik alkalommal hirdetett meg az Ugocsa utcai könyvtár.

A Hegyvidék egyik, ha nem a legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi programját, a „Ketten írtuk” meseíró és rajzpályázatot Gerebenné Tóth Éva, az Ugocsa utcai könyvtár akkori gyermekkönyvtárosa indította útjára tizennégy évvel ezelőtt. Elsőként Lázár Ervint kérte fel, hogy írjon mesét a hegyvidéki gyerekeknek, akik a pályázaton csak a történet első felét kapják meg, ennek alapján folytathatják azt, és készíthetnek hozzá illusztrációkat. Lázár Ervin után Varró Dániel, Darvasi László, Boldizsár Ildikó, Békés Pál, Lackfi János, Tóth Krisztina, Berg Judit, Finy Petra, Bosnyák Viktória, Balázs Ágnes, Nógrádi Gergely, Turbuly Lilla, Tamás Zsuzsa következett, míg az idén Molnár Krisztina Ritától kaptak a fiatalok egy kifejezetten erre az alkalomra megálmodott mesét.Ketten_irtuk2A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén Parilla-Nagy Judit gyermekkönyvtáros elmondta, hogy Molnár Krisztina Rita költő, író, műfordító nemcsak felnőtteknek ír, de a gyerekek is közel állnak hozzá. Nem véletlenül, hiszen – ahogy mondani szokta – mint a legtöbb királynak és szegény embernek, neki is három fia van. Már számos nagy sikerű, kicsiknek szóló könyvvel jelentkezett: ilyenek a skanzenben bolyongó ikerpárról szóló Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik, vagy az inkább nagyobbaknak való Maléna kertje, a Kréta-rajz, valamint A víz ösvénye című regényei.
Ezúttal Téli este a világítótoronyban címmel írt mesét, amely arról szól, hogy egy hideg téli napon egy kisfiú keresi húga elveszett plüssmackóját, amely valójában a világítótorony őrével gesztenyézik. A történet alaposan megmozgatta a gyerekek fantáziáját, amit bizonyít, hogy közel kétszázan 103 mesebefejezést és 151 illusztrációt küldtek be a pályázatra.Ketten_irtuk3Molnár Krisztina Rita szerint a jót, az értékeset előbb-utóbb lemásolják. Ez történt a „Ketten írtuk” pályázattal is, amit ma már az ország számos településén meghirdetnek. A beküldött munkákról az író elmondta, hogy izgalmas volt olvasni a megoldásokat, amik között nem volt két ugyanolyan. Ez is azt mutatja, mennyire színes a fiatalok fantáziavilága, ami az illusztrációkra ugyanígy igaz.Ketten_irtuk4Ahogyan az alkotó személye, úgy az alkotás körülményei is befolyásolják a végeredményt, nem mindegy az évszak, a napszak, az illat, a fény, mert ezek mind hatással vannak a gondolkodásra. Minden befejezés érvényes és valódi, éppen ezért a legjobbak kiválasztásakor elsősorban objektív szempontok érvényesültek. Például az, hogy mennyire gördülékeny a mesélés, vagy hogy a történet első felében elrejtett apró, de annál fontosabb részletekkel mit kezdett a szerző. Olyan megoldások is születtek, amikben a szereplőket megváltoztatták. Ez egyáltalán nem baj, azt mutatja, milyen sokféle lehet egy alaptörténet befejezése – zárta szavait Molnár Krisztina Rita.Ketten_irtuk5Az értékelés után következett az ilyenkor megszokott sorsolás. A szerencsés meseíró lehetőséget kapott arra, hogy felolvassa saját történetét. Az eredményhirdetésen az előzőleg kiválasztott ötven legjobb mese kapott díjat. Az ifjú irodalmárok és képzőművészek az Ugocsa utcai könyvtár, a Naphegy és az Alexandra Kiadó, valamint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ajándékait vehették át. Természetesen valamennyi beküldött pályamű elolvasható a könyvtárban, amelyet ez alkalomból a pályázatra érkező rajzokkal, grafikákkal, festményekkel díszítettek fel.

mm.