Lássunk és látsszunk az utakon!

Ahogy közeledik a tél, egyre rövidülnek a nappalok, és hűvösebbé válik az idő, a vezetési körülmények is megváltoznak. Mindez evidenciának tűnik, sok autós mégis hajlamos megfeledkezni a téli felkészülésről – ezért is fogalmazott meg a XII. kerületi rendőrkapitányság néhány hasznos tanácsot a balesetek megelőzése érdekében.
A kedvezőtlen látási viszonyok beállta előtt ellenőrizzük a gépjármű világítóberendezéseit, és mielőbb javítsuk ki az esetlegesen tapasztalt hibákat. Nem elég a kiégett izzót kicserélni, a fényszóró helyes beállítására is figyelni kell, hiszen ha nem megfelelő irányba világítunk, azzal nemcsak az úton lévő akadályok észlelése válik nehezebbé, hanem a többi járművezetőt is elvakíthatjuk, ezáltal pedig balesetveszélyes helyzeteket idézünk elő.
A téli közlekedés során a világítás mellett a fűtés és az üvegek páramentesítéséhez használt berendezések is jelentős igénybevételnek teszik ki a gépjármű akkumulátorát, valamint a teljes elektromos hálózatát – nem beszélve a téli fagyok károsító hatásairól. Ezért még a hideg időjárás beköszönte és a fokozott használat előtt érdemes mind az akkumulátort, mind az elektromos rendszert szakemberrel átvizsgáltatni.
Tévhit, hogy a téli guminak csak a havas, jeges úton van jelentősége. Hét Celsius-fok alatt a nyári gumik tapadása és menettulajdonságai megváltoznak, hatékonyságuk a téli időjárási viszonyokhoz kifejlesztett gumiabroncsokéhoz képest romlik, ezáltal a jármű irányíthatósága csökken. A gumicserét tehát ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsuk, és a helyes guminyomás beállításáról se feledkezzünk meg!
Télen is biztonságosan meg kell tudni állni az autóval, így a felkészítés során a fékekre és a fékfolyadékra is szenteljünk figyelmet. A rossz állapotú fékek, a használat során viszkozitásából vesztő fékolaj, továbbá a megváltozott útviszonyok miatt hosszabb időt vesz igénybe a megállás.
Mielőtt ránk törnek a kemény mínuszok, érdemes ellenőriztetni a hűtőfolyadék fagyáspontját, valamint a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni, és folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról, hiszen a szélvédőn csak így lehet biztonságosan kilátni. Jelentős szervizköltségektől kíméljük meg pénztárcánkat, ha idejében odafigyelünk autónk „fagymentesítésére”.
A rendőrkapitányság arra is figyelmeztetett, hogy a gépjárművek megfelelő műszaki felkészítése mellett is leginkább emberi tényezőkön múlik a baleset-megelőzés. Azaz ha a kedvezőtlenebbé váló útviszonyok között nem vezetünk óvatosabban, egy kifogástalan állapotú járművel sem tudjuk elkerülni a bajt.

d.