A_szurovizsgalatok_jelentosege

A szűrővizsgálatok jelentősége

Miért érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, és milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni? Ezekre a kérdésekre adott részletes választ dr. Bartos Tímea belgyógyász, diabetológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem novemberi összejövetelének előadója.

A szűrővizsgálat jelentősége, hogy időben előrébb hozza a diagnózist, így hamarabb megkezdődhet a kezelés, és elkerülhetők az esetleges súlyosabb következmények. Nagyobb lesz a beteg esélye a gyógyulásra. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból – és a páciens számára is – a szűrés jóval olcsóbb, mint egy előrehaladott betegséget kezelni.
Az egészségügyi szűrések legfontosabb előnyeit dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa foglalta össze az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi összejövetelén. Mint mondta, a rövid időn belül elérhető gyors vizsgálatok a legnépszerűbbek. Lényeges hogy ezek ne igényeljenek bonyolult technikát, egyértelmű eredményekkel szolgáljanak, és lehetőleg fájdalommentesek legyenek, de legalábbis ne okozzanak nagyobb kellemetlenséget.
A szűrések fontosságát mutatja, hogy Magyarországon az összes halálozás mintegy fele szív- és érrendszeri betegség, 25 százaléka valamilyen rosszindulatú daganat miatt következik be. Tavaly 65 ezren agyi történésekben, stroke-ban, perifériás betegségekben, 33 ezren pedig valamilyen rákos elváltozásban haltak meg. Vezető halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbélrák, míg a harmadik helyen az emlő- és a prosztatarák áll.
Mindig kérdés, hogy hol lehet szűrővizsgálatokat elvégeztetni. Egyrészt az OEP, azaz a társadalombiztosító szervez szűréseket: ilyen a tüdőszűrés, a 45–65 év között behívással működő emlőszűrés (mammográfia), a nőgyógyászati, a fogászati és a vastagbéldaganat-szűrés. Ez utóbbi épp most kap új lendületet, egyelőre a háziorvosok bonyolítják, ők veszik át a betegség kimutatását segítő székletmintát. Amennyiben okkult vért találnak, továbbküldik a beteget kolonoszkópiára. Tudni kell, hogy bár hatékony vizsgálat, a székletvér ellenőrzése nem szűr tökéletesen, a vastagbéldaganat ugyanis nem mindig vérzik. Éppen ezért ha a családban már volt vastagbélrákos, érdemes időszakonként elvégeztetni a béltükrözést.
Léteznek magánszűrőprogramok, amik általában egy délelőtt alatt szinte teljes kivizsgálást biztosítanak. Ez a Budai Egészségközpontban is működik – hívta fel a figyelmet dr. Bartos Tímea, aki azt is elmondta, hogy 2016-ban közel 4000 szűrést végeztek. A páciensek 69 százaléka férfi volt, a legtöbben a 40–49 éves korosztályt képviselték.
A komplex szűrés része a laborvizsgálat, amibe mások mellett a vérkép, süllyedés CRP, vércukor, koleszterin, TG, húgysav, máj, vesefunkció, pajzsmirigy TSH, prosztata PSA, vizelet, székletvérteszt, tumormarkerek elemzése tartozik. A radiológia keretében hasi, nyaki ér- és pajzsmirigyultrahang-, mellkasröntgen-, natív CT-, mammográfiai és emlőultrahang-vizsgálaton lehet részt venni. Nagyon fontos a kikérdezés, az anamnézis, hiszen abból máris számos rizikófaktor kiderülhet. Erre is sor kerül a belgyógyászati szűrésen.
A kardiológiai vizsgálat központi eleme a szív morfológiáját megmutató ultrahang és a biciklizéssel működő terheléses EKG. Egyre népszerűbb a bőrgyógyászati ellenőrzés, ami nem véletlen, hiszen sokat hallani a bazalióma és a melanoma veszélyeiről. Ha ezeket időben felismerik, mindkettő jó eséllyel gyógyítható.
A szemészeti szűrésen elsősorban a szövődményekre összpontosítanak a szakemberek, a fogászaton a szájüregi daganatok felismerése kap központi szerepet. A nyaki területen a gége, a pajzsmirigy, a nyak és a légcső elváltozásai derülhetnek ki, míg az ortopédiai vizsgálatsorozatba a csontsűrűségmérés is beletartozik.
Akár életet is menthet a gyomor- és béltükrözés. Ez 40–45 év felett különösen a férfiaknak ajánlott, és altatásban is elvégeztethető. A mintegy félórás beavatkozás után a páciens azonnal hazamehet, a vizsgálatból semmit sem érzékel.
Összegzésképpen dr. Bartos Tímea hangsúlyozta: a szűréseket évente egyszer érdemes elvégezni, hiszen ennyi idő alatt akár súlyos betegségek is kialakulhatnak. A korai felismeréssel viszont még az egyébként nehezen kezelhető rák gyógyulási esélye is hatványozottan nő.

sm.