Egy_ejszaka_a_Libegon

Egy éjszaka a Libegőn

Ahogy a fogaskerekű, úgy a Libegő is a Hegyvidék emblematikus közlekedési eszköze, eddig azonban este nem használhatták a járművet a Normafára, vagy épp a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz kiránduló emberek. Ez változott meg, igaz, egyelőre csak egyetlen napra: a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter most nyáron először hirdette meg a Libegők Éjszakáját, méghozzá egyszerre három helyszínen, Eplényben, Sátoraljaújhelyen és a Hegyvidéken.
Az itteni rendezvényhez a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény, valamint a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület is csatlakozott. Előbbi gondoskodott arról, hogy az Erzsébet-kilátó ezúttal ne legyen kivilágítva, így még lenyűgözőbb városi panoráma tárult a látogatók elé, akik, ha szerencséjük volt, néhány hullócsillagot is elcsíphettek.
A polgári védelem szakemberei a sípályák éjszakájáról már megismert LED-es reflektorokat hozták magukkal. A mobil készülékek ezúttal a libegőzök biztonságát szolgálták, egyúttal még látványosabbá tették a néhány perces utazást. A kivilágított pályát Buda több pontjáról látni lehetett – talán ez is közrejátszott abban, hogy óriási volt az érdeklődés, még jóval 11 óra után is kilométeres sor kígyózott a zugligeti állomás alatt.
Németvölgyből érkeztek a Sarlós család tagjai, akik már jóval nyitás előtt a helyszínen voltak, de így is több mint fél órát kellett várniuk. „Sorban állás közben több hegyvidéki ismerőssel találkoztunk, így gyorsan telt az idő. A fiaink sem türelmetlenkedtek, pedig alig várták, hogy fotózhassák a kivilágított várost” – mesélte a családfő, aki szerint megérte a várakozás, mert egészen más sötétben a Libegő. A kilátóból kinézve pedig éjszaka különösen varázslatos a látvány.
Könnyen lehet, hogy ezt a nem mindennapi élményt a jövőben egyre többen megtapasztalhatják, hiszen a tervek szerint akár rendszeresen járhat éjszaka az egyik „leghegyvidékibb” közlekedési eszköz.

m.